Binnenland

Toerist welkom, zondagsrust blijft op Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS – De bestuurders van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee willen meer toeristen naar het eiland trekken, zonder dat dit ten koste gaat van de zondagsrust. De coalitie van SGP, ChristenUnie, VVD en CDA staat de opening van winkels in de kernen op zondag niet toe.

Regioredactie
27 December 2012 10:58Gewijzigd op 15 November 2020 01:01
De vier collegepartijen van Goeree-Overflakkee ondertekenden vorige week het coalitieakkoord. Foto Wim van Vossen
De vier collegepartijen van Goeree-Overflakkee ondertekenden vorige week het coalitieakkoord. Foto Wim van Vossen

Dat staat in het coalitieakkoord ”Samen voor een sterk eiland” dat vorige week donderdag door 
de fractieleiders van SGP, ChristenUnie, VVD en CDA is ondertekend. Het akkoord wordt op 2 januari besproken tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente.

Het stuk is de leidraad voor het besturen en het samenwerken in de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Er is gekozen voor vier hoofdthema’s: leefbaarheid, aandacht voor jong en oud, versterken van de economie en burger, bestuur en financiën.

Het stempel van de christelijke partijen is duidelijk terug te vinden in het akkoord, niet alleen als het gaat om de zondagrust. Zo blijft het ambtsgebed gehandhaafd en wil de coalitie ruimte voor de gewetensbezwaarde trouwambtenaar.

„De Grondwet waarborgt dat iedere Nederlander tot ambtenaar benoemd kan worden. Het gemeentebestuur dient erop toe te zien dat deze vrijheid ook in onze gemeente gewaarborgd blijft”, zo staat in het zestien pagina’s tellende document.

Het ambitieniveau op sommige beleidsterreinen is flink opgeschroefd. Zo juicht de coalitie groei van de recreatiesector toe, „mits nieuwe initiatieven kwalitatief hoogwaardig zijn en aanvullend op het huidige aanbod.” De coalitie vindt het bijvoorbeeld gewenst dat er meer hotelaccommodaties komen. „We staan positief tegenover initiatieven om de recreatieve sector te vernieuwen. Die moeten echter wel passen bij de schaal en de identiteit van ons eiland.”

De gemeente wil de afstand tussen bestuur en burger zo klein mogelijk maken. Eén wethouder wordt verantwoordelijk voor het beleidsterrein leefbaarheid. Daarnaast krijgen alle wethouders enkele kernen in hun portefeuille. De wethouders moeten naar de burgers toegaan. Een gesprekspartner is dan een dorpsvertegenwoordiging, bijvoorbeeld een dorpsraad. Om verpaupering van de kernen tegen te gaan komt er een herstructureringsfonds.

De vitaliteit van de agrarische sector vindt de coalitie belangrijk, zowel vanwege de voedselvoorziening als de werkgelegenheid die de sector biedt. De coalitie vindt het „van levensbelang voor de sector” dat de zoetwatervoorziening is gegarandeerd. De gemeente zal hierop toe zien bij besluiten rond het toelaten van zout water in het Haringvliet. De coalitie is kritisch op het omvormen van hoogwaardige landbouwgrond tot natuur.

Op het gebied van veiligheid worden initiatieven voor buurtpreventie ondersteund, wordt er gewaakt voor volwaardige ambulancezorg en er is aandacht voor de brandweervrijwilligers.

Alle inwoners hebben recht op goede zorg. Het behoud van het ziekenhuis op het eiland heeft hoge prioriteit voor de nieuwe coalitie.

Eilandpromotie moet worden versterkt en goede bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer zijn een must.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer