Kooplui wakkeren oranjevuurtje aan
Oranjekoorts. Veel vaderlanders lijken er door bevangen. Kooplui en reclamemakers proberen een slaatje uit de opgewonden stemming te slaan. Ze bestoken de markt met mokken, borden, vlaggen en heuse Máxima-bruidspoppen. Inmiddels liggen enkele cd’s in de schappen die het Oranjevuurtje verder moeten aanwakkeren.
Platenproducent Mirasound presenteert op de dubbel-cd ”Koninklijk Oranje Concert” (Mira 20202) een bonte mix van 31 koorfragmenten en vijf instrumentale werkjes. ”Land of Hope and Glory” van Elgar, ”Die Ehre Gottes aus der Natur” van Beethoven, Mozarts ”Ave Verum”, ”Ave Maria” van Bach-Gounod, een Largo van Händel en operafragmenten van Verdi, Bizet en Puccini bijvoorbeeld. Het lijntje met de Oranjes is dun. Natuurlijk ontbreken het Wilhelmus, Piet Hein en een Valerius-Intrada niet, maar wat heeft het openingskoor van Bachs Magnificat met ons koningshuis van doen? Overigens ontbreken alle (lied)teksten.
De ondertitel ”Bekende koren en solisten zingen ter ere van het huwelijk van ZKH Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta” is slim gekozen. In werkelijkheid hadden de (meeste) uitvoerenden -(mannen)koren, solisten, organisten en instrumentalisten- ten tijde van de tussen 1975 en 2001 gemaakte opnamen nog nooit van de Argentijnse gehoord.
”Koninklijk Oranje Concert” bevat veelal feestelijk klinkend notengeweld. Geïnteresseerden doen er goed aan de twee schijfjes eerst kritisch in de winkel te beluisteren. Verschillende nummers zijn namelijk eigentijds getoonzet. Menigeen zal de stevige drum in ”Conquest of Paradise” niet door zijn huiskamer willen laten schallen of zijn huisgenoten op het populair klinkende ”Luna” willen trakteren. Mede om die reden krijgt deze uitgave géén plek in mijn collectie.
Anders ligt het met ”In Naam van Oranje” (MoMu 15002). Bij deze uitgave dekt de vlag de lading wel. De pianisten Tamara Rumiantsev en Jeroen van Veen doken uit het Koninklijk Huisarchief een schat aan feestelijke pianowerken op, exclusief geschreven ter gelegenheid van feestelijke gebeurtenissen in het Huis Van Oranje-Nassau. Dit frisse idee resulteerde in een cd met zestien niet eerder opgenomen romantische stukken. Een greep uit het aanbod: Schweinsbergs ”Kroningsmarsch” is opdragen aan de muziekminnende Koning Willem III ter gelegenheid van diens 25-jarig regeringsjubileum. Strauss greep het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik aan om een ”Wilhelminen Walzer” uit zijn pen te laten vloeien. De inhuldiging van Willem III inspireerde Van Eijken tot een ”Groote Feest Marsch”.
Rumiantsev en Van Veen treden gezamenlijk en solistisch voor het voetlicht. Ze weten goed raad met de luchtige en aanstekelijke muziekjes als ”Emma Polka”, ”Prins Alexander Marsch” en ”Feestpolonaise”. De aanduiding in Rijps ”Huwelijks Feestmarsch”, ”Opgewekt - Licht en zwevend”, typeert de sfeer op deze schijf. Een leuk initiatief dat een lintje verdient.