Saamhorigheid bij verwerken kerstpost
KATWIJK AAN ZEE – Rijen vrijwilligers, gebogen over rijen bakken, boordevol met kerstpost. Het is het beeld dat in menig kerkelijk verenigingsgebouw te zien was de afgelopen weken. Uiterlijk deze week moest de kerstpost de deur uit, ten bate van het goede doel.
Organisator Jan Scholten uit Katwijk is weer blij dat het achter de rug is. De afgelopen weken konden Katwijkers op tien plaatsen velletjes kerstpostzegels van het Hervormd Gereformeerd Jeugdverband (HGJV) kopen, à 2,50 euro. Hun kerstkaarten, bestemd voor Katwijk aan Zee en Katwijk aan de Rijn, met deze zegel konden ze in de bussen gooien die in vijf kerkelijke centra en een boekhandel stonden.
Ook dit jaar is van deze mogelijkheid weer massaal gebruikgemaakt. De zegelverkoop steeg van 30.000 vorig jaar naar zo’n 33.000 dit jaar, schat Scholten. „Die hoeven niet dit jaar te worden opgemaakt, want we drukken die zegels voor een aantal jaren tegelijk.”
Vorige week was het oogsttijd. Dagelijks haalden Scholten en consorten de bussen leeg. Woensdagavond sorteerden zo’n twintig vrijwilligers de duizenden poststukken op wijk. „Toen we hier in 1997 mee begonnen, hebben we professionele hulp gehad van een paar PTT’ers.”
Op donderdagavond werden de ruw gesorteerde kerstkaarten op straat gelegd, waarna op vrijdagavond de derde sortering, op straatnummers, gebeurde. „We waren dit jaar ’s nachts om één uur klaar. Dat viel mee, want het is ook wel eens halfdrie geweest.”
Zaterdagmorgen om acht uur stond Scholten paraat om de vrijwillige postbezorgers van pakketjes post te voorzien. „Ik ben blij dat het weer achter de rug is, maar het was leuk om te doen. De saamhorigheid op deze avonden is groot. We doen het met z’n allen. In totaal zijn zo’n honderd enthousiaste vrijwilligers actief, oud en jong.”
De netto-opbrengst bedraagt 500 à 600 euro, bestemd voor Bijbels voor de jeugdverenigingen en kerstzakjes met fruit en snoep. Vindt hij die opbrengst niet relatief weinig, gezien het vele werk? „We hebben juist vorig jaar, voor het eerst in zestien jaar, de prijs van een zegel verhoogd naar 25 cent. We willen wel blijven concurreren met de officiële postbedrijven.”
Een rondgang op internet leert dat andere kerkelijke initiatieven voor kerstpost hogere prijzen durven te vragen. Vaak rekenen –opmerkelijk veel hervormd-gereformeerde– initiatiefnemers 40 cent per poststuk, gelijk aan de prijs van Post.nl. Dat doet bijvoorbeeld hervormd Barneveld, dat voor de bezorging samenwerkt met de omliggende plaatsen Garderen, Kootwijk(erbroek), Lunteren, Nijkerk(erveen), Putten, Speuld, Stroe, Voorthuizen, Wekerom, Zwartebroek-Terschuur en dit jaar voor het eerst ook Hoevelaken. De opbrengst bedroeg vorig jaar maar liefst 50.000 euro.
Elk van deze plaatsen heeft overigens een eigen doel: Garderen/Speuld voor straatkinderen in Guatemala, hervormd Barneveld voor evangelisatie onder asielzoekers in België en het eigen jeugdwerk.
Hervormd Scherpenzeel vraagt 35 cent per poststuk. De opbrengst is voor het gehandicaptenwerk van Marja Top en Margreet Oskam in Egypte.
In het noorden van de Veluwe vragen de hervormde gemeenten van Oldebroek, ’t Loo, Noordeinde, Oosterwolde, Wezep, Hattemerbroek en Kamperveen 30 cent per kaart. De opbrengst van hun gezamenlijke actie is bestemd voor een project voor gehandicapte kinderen in Roemenië.
De gereformeerde gemeente in Aalburg is het goedkoopst. Zij beurt 20 cent per kaart, bestemd voor het nieuwe kerkgebouw van deze gemeente.
Het Reformatorisch Dagblad publiceert regelmatig op zaterdag de rubriek Actief, met de (opbrengsten van) acties binnen de achterban van het RD voor goede doelen. Ook een bijdrage? Ga naar rd.nl/actief voor uitleg over deze rubriek.