Nog geen zekerheid voor Lingemeerders
Minister Dekker van VROM heeft maandag in recreatiepark Lingemeer in Lienden (gemeente Buren) nog niet het verlossende woord gesproken voor 23 gezinnen die per 1 oktober een dwangsom moeten gaan betalen voor het illegaal en permanent bewonen van een vakantievilla. Wel heeft Dekker toegezegd dat zij „schrijnende gevallen” die ontstaan zijn door gedoogbeleid rondom bewonen van vakantiehuizen opnieuw zal bekijken.
Dekker sprak tijdens een werkbezoek aan Lingemeer van een „erg lastige toestand.” Zij wil binnen enkele maanden nieuw beleid introduceren op het gebied van recreatief wonen. Volgens haar moeten er nieuwe afspraken komen over bestemmingsplannen en bouwvergunningen en over het toezicht op de handhaving daarvan. Daarnaast moet er een oplossing komen voor probleemgevallen die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, zo zei de minister.
De Raad van State besloot ruim twee weken geleden in een voorlopige voorziening dat 23 gezinnen vanaf 1 oktober niet langer permanent in Lingemeer mogen wonen op straffe van een dwangsom van 4500 euro per volwassene per maand, met een maximum van 90.000 euro. Buren gaat die dwangsom daadwerkelijk opeisen volgens wethouder C. Hekman, al is de gemeente niet van plan de bewoners op straat te zetten.
Gemeenten en provincies zijn overal in Nederland in tientallen procedures verwikkeld om permanente bewoners uit luxe vakantievilla’s te krijgen. Die situatie is ontstaan omdat gemeenten in eerste instantie niet duidelijk aangaven dat dergelijke huizen alleen door toeristen mochten worden gebruikt. De bewoners van Lingemeer betalen bijvoorbeeld gewoon alle gemeentelijke lasten en staan ook ingeschreven op hun „vakantieadres.” Hun woonwijk lijkt in niets op een vakantiepark.
Dekker erkende maandagmiddag na gesprekken met bewoners dat zij „op een prachtige locatie in mooie, goed onderhouden huizen wonen.” Zij wist echter geen oplossing voor de gezinnen die vanaf morgen dwangsommen moeten gaan betalen. „De enige manier is aantonen dat je elders een hoofdadres hebt”, zo meent zij. In dat geval is er geen sprake van permanente bewoning.
Voorzitter B. Binkhorst van de Belangenvereniging Lingemeer hoopt dat de gemeente het opeisen van dwangsommen nog even wil opschorten tot er meer duidelijkheid is over eventueel nieuw beleid. „Niemand kan zo veel geld betalen. Deze huizen zijn nu onverkoopbaar en als je wilt huren, kom je op een wachtlijst van maanden te staan. Zelfs wie wil kan nu niet verhuizen.”
De provincie Gelderland rekent erop dat er in de meeste gevallen een einde komt aan permanente bewoning, zei verantwoordelijk gedeputeerde Th. Peters maandag. „Alle VROM-ministers hebben tot nu toe gezegd dat er zal en moet worden opgetreden. De enige mogelijkheid is nog een persoonlijk gedoogbeleid: de huidige bewoners mogen blijven, maar zodra zij verhuizen wordt hun woning weer een recreatiebungalow. Maar dat lijkt me voor Lingemeer niet aan de orde”, aldus de gedeputeerde.