Buitenland

Blair peinst niet over opstappen

De Britse premier Tony Blair staat nog steeds achter de beslissing om een oorlog te beginnen tegen de Iraakse leider Saddam Hussein en peinst er niet over om op te stappen in verband met de dood van wapendeskundige David Kelly of het gebrek aan bewijs voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

Buitenlandredactie
29 September 2003 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat heeft de premier zondag gezegd, daags voor het begin van het jaarlijkse partijcongres van Labour deze week in Bournemouth.

Blair zal zijn partijgenoten morgen toespreken. Tegenstanders van Blairs beleid binnen de Labour-partij treffen voorbereidingen om de premier een moeilijke week te bezorgen. „Blair heeft ten aanzien van Irak foute keuzes gemaakt”, zegt Labour-parlementslid Alice Mahon, een van de meest uitgesproken tegenstanders van het regeringsbeleid. „Hij heeft beslissingen genomen waar een groot deel van de partij en de bevolking het niet mee eens zijn.”

Labour-voorzitter Ian McCartney heeft de leden van zijn partij zondag juist opgeroepen een streep te zetten onder hun geschillen, zodat ze kunnen samenwerken om de Tories in de oppositie te houden.

McCartney wees op de geplande verkiezingen over anderhalf jaar en zei dat de partij de tijd voor de stembusgang niet kon doorbrengen met „zichzelf naar nog eens achttien jaar thatcherisme leiden.” „We moeten het erover eens zijn dat we liever gezamenlijk de moeilijkheden van het regeren onder ogen zien, dan de krachteloosheid van de oppositie”, aldus de voorzitter.

Blair verdedigde zondag in een televisie-interview (nogmaals) zijn beleid. „Ik sta achter het afzetten van Saddam Hussein. We wisten dat hij werkte aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens en een gevaar voor de stabiliteit in de regio vormde”, aldus de premier. „Ik zou weer precies hetzelfde doen.”

De Britse bevolking lijkt het echter voor een groot deel eens te zijn met de critici van Blair. In een recente opiniepeiling zegt bijna tweederde (64 procent) van de ondervraagden Blair niet te vertrouwen. Iets minder dan de helft van de Britten wil dat Blair opstapt.

In een reactie op de peilingen zegt Blair dat moeilijke tijden het beste in hem boven brengen en zijn doorzettingsvermogen juist aanwakkeren.

Blair hield verder vol dat hij streeft naar een volledige derde termijn als premier. „Er is geen deal”, herhaalde hij met betrekking tot het overdragen van de macht aan minister van Financiën Gordon Brown. Al jaren gaat het gerucht dat Blair aan Brown heeft toegezegd dat hij na tien jaar de topfunctie van premier, waar voor zijn aantreden beiden op uit waren, zou overdoen aan Brown.

Afgezien van scherpe kritiek op zijn Irak-beleid stelt een deel van de Labour-partij ook vraagtekens bij het voornemen van de regering om de les- en collegegelden te verhogen en de noodlijdende Britse gezondheidszorg deels met privaat geld te financieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer