Economie

Telecomveiling levert staat 3,8 miljard euro op

DEN HAAG – De frequentie­veiling voor nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Redactie economie
14 December 2012 15:50Gewijzigd op 15 November 2020 00:49
Foto ANP
Foto ANP

De miljarden zijn een meevaller voor de staatsfinanciën.

Tele2 heeft als nieuwkomer een vergunning weten te bemachtigen en gaat vanaf 2013 net als KPN, Vodafone en T-Mobile via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden.

„Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien”, liet minister Kamp (Economische Zaken) in een reactie weten. Hij denkt dat bedrijven en consumenten ervan kunnen profiteren. En: „Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie.”

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vo­dafone. Maar de aantrekkelijkste frequentieruimte is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.

Bij de op 31 oktober begonnen telecomveiling werd extra frequentieruimte geveild, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor supersnelle mobiele toepassingen. Eerder werd ervan uitgegaan dat de veiling van de gsm-frequenties zeker 500 miljoen euro zou opbrengen.

Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de beruchte umts-veiling in 2000. Omgerekend leverde de umts-veiling ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype en bracht KPN in grote financiële problemen.

De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van zeventien jaar.

KPN heeft diep in de buidel moeten tasten. Het concern betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. KPN introduceert LTE-diensten in februari. Halverwege het jaar hoopt KPN al een dekking van 50 procent te hebben in Nederland. Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel.

Vodafone was nog duurder uit dan KPN bij de veiling. Het Britse bedrijf betaalt in totaal 1,38 miljard euro. Daarvoor krijgt het vergunningen in dezelfde banden als KPN, met uitzondering van de 2,6 GHz-band.

T-Mobile betaalt ruim 910 miljoen euro voor vijftien vergunningen verspreid over drie banden. Nieuwkomer Tele2 is bijna 161 miljoen euro kwijt voor vergunningen die hij verwierf in de 800 MHz-band.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer