Kerk & religie

„Een gezonde gemeente is een evenwichtige gemeente”

Een gezonde gemeente is doelgericht, dat wil zeggen: „geconcentreerd op de vijf nieuwtestamentische doelen die onze Heer Zelf aan Zijn discipelen heeft gegeven: aanbidding, evangelisatie, saamhorigheid, discipelschap en dienstbaarheid.”

Kerkredactie
26 September 2003 21:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

”Doelgerichte gemeente” luidt het thema van een tweedaagse conferentie op het terrein van de evangelische camping ”De Betteld” in Zelhem, die vrijdag van start ging. Zo’n 750 belangstellenden, uit zowel reformatorische als evangelische hoek, wonen de bijeenkomst bij.

Aanleiding voor de conferentie is het verschijnen van de Nederlandse vertaling van de bestseller ”Purpose Driven Church”, ”Doelgerichte gemeente”, van de Amerikaanse predikant Rick Warren. Een mijlpaal, meldt Agapè Gemeentegroei in haar persbericht, „iets waar velen naar uitgezien hebben.”

Volgens de fraaie fullcolour folder waarin de conferentie wordt aangekondigd, heeft Warren „het geheim” dat een gemeente doelgericht moet zijn „zelf ontdekt, beproefd en de kracht ervan ervaren. Saddleback Church in het zuiden van California is van één familie uitgegroeid tot bijna 15.000 bezoekers per weekend. Vanuit Saddleback zijn tientallen kerken gestart. Inmiddels zijn er vele duizenden kerken wereldwijd (baptisten, reformatorische kerken, pinkstergemeenten, evangelische groepen) die deze bijbelse principes met veel vrucht toepassen in hun gemeente.”

Deze principes zijn heel eenvoudig en bijbels, stelt Agapè. „Waarom zouden die niet in Nederland toepasbaar zijn?” Inmiddels zorgt een platform van leiders van kerkelijke en parakerkelijke organisaties, voorgangers en predikanten voor de introductie van (vertaalde) boeken en ander materiaal (cd’s, cd-roms). „Daarbij hebben we geen enkel winstbejag voor ogen”, benadrukt Jan Baan van Agapè. En Saddleback Church zelf? „Daarover durf ik geen uitspraken te doen.”

Sprekers op de conferentie zijn David Beer, senior pastor van de baptistengemeente Frinton Free Church in Engeland, Walt Brouwer, als predikant verbonden aan Christ Community Church op het Vancouver Island in British Columbia, en ds. Orlando Bottenbley, voorganger van de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten.

„De gezondste kerken zijn evenwichtige kerken”, beklemtoonde David Beer in zijn eerste lezing. „En evenwichtig wordt een gemeente als ze oog heeft voor alle vijf principes - die zijn gebaseerd op het grote gebod (Matth. 22:37-40) en de grote opdracht (Matth. 28:19-20). Evenwicht brengt ook eenheid, en stimuleert het bedrijven van zending. Evenwicht helpt een voorganger verder op zijn hoede te zijn voor persoonlijke voorkeuren.”

Zijn er dan niet meer principes te noemen? vroeg Beer. Het gebed bijvoorbeeld? „Het hele proces, dat overigens jaren in beslag kan nemen, moet worden ondersteund door gebed. Als God het huis niet bouwt, tevergeefs bouwen de bouwers eraan.”

In zijn tweede lezing, ”Voorbereiding tot verandering”, stond Beer stil bij de geschiedenis van Nehemia. „Veranderingen in de gemeente beginnen bij u, als u een teamleider bent. Iemand in de kerk moet een droom koesteren - en hopelijk is dat de dominee of de leider. Maar veranderingen hebben ook tijd nodig en vergen een gedegen voorbereiding. Nehemia nám er de tijd voor. De Amerikaanse auteur Dan Southerland onderscheidt vijf stappen: Nehemia verzamelde zoveel mogelijk informatie, weende en bedreef rouw, vastte, bad én wachtte.”

Ik draag deze vijf stappen aan u op, zei Beer. „Het verhaal van Nehemia is een uitstekend voorbeeld van goed leiderschap en hoe je om moet gaan met verandering.”

Walt Brouwer ging in op de vraag waarom een bestaande kerk een doelgerichte gemeente zou moeten worden. „Ik kan me voorstellen dat er wat scepsis bestaat rond de doelgerichte gemeente. Onnodig. Zelf werk ik inmiddels elf jaar met het model van Rick Warren. De vijf principes bleken een sleutel voor de gezondheid en groei van mijn totaal ingezakte gemeente.”

Is het nodig dat een gemeente groeit? „Ja”, stelde Brouwer. „Gods Woord beveelt het: Hij wil Zijn huis vol hebben. Als de kerk niet evangeliseert, wie doet het dan? En: de behoeften van mensen vergen het. Leest u het maar samen met mij voor: „Hij wil niet dat er ook maar iemand verloren gaat, maar dat allen tot inkeer komen. Want de liefde van Christus dringt ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer