Sterrenregen goed te zien zonder maanlicht
ZEIST (ANP) – In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december zijn talloze vallende sterren te zien aan de donkere hemel. Rond die data passeert de aarde zoals elk jaar de Geminiden-meteorenzwerm. Volgens de Werkgroep Meteoren is er deze keer geen storend maanlicht waardoor de sterrenregen bij onbewolkt weer goed is waar te nemen.
Een vallende ster is geen ster. Het is een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten.
De Geminiden zijn afkomstig van een wolk stof en gruis van de uitgedoofde komeet Phaeton. Geminiden is Latijn en betekent Tweelingen, naar het gelijknamige sterrenbeeld. De sterrenregen doet zich elk jaar voor tussen 7 en 17 december.
Wie in de nacht van donderdag op vrijdag op een donkere plek ver van de steden gaat staan kan bij een heldere hemel wel 100 meteoren per uur zien. „De meeste meteoren verschijnen na middernacht, maar ook voor middernacht is het zeker de moeite waard om te kijken”, aldus de werkgroep.
Een woordvoerder van weerbureau Weeronline heeft voor de sterrenkijkers een teleurstellende mededeling: het is de bewuste nacht in vrijwel heel Nederland bewolkt. Alleen in de noordelijke provincies is er een kleine kans op een heldere hemel.
Het weerbureau adviseert komende nacht naar de hemel kijken. „Weinig maanlicht en opklaringen”, aldus Weeronline.