Binnenland

Sneeuw stelt scholen voor dilemma: vrij geven of niet?

AMERSFOORT – Reformatorische middelbare en mbo-scholen stonden vrijdag voor een dilemma: geven we de leerlingen vrij vanwege de sneeuw of niet? „Aan de ene kant moeten we de veiligheid van de leerlingen waarborgen, maar aan de andere kant willen we ze niet té snel vrij geven.”

7 December 2012 21:27Gewijzigd op 15 November 2020 00:42
Reizigers, onder wie leerlingen, wachtten vrijdag in de sneeuw bij een bushalte in Rotterdam. Veel scholen waren vrijdag gesloten vanwege de winterse omstandigheden.	Foto ANP
Reizigers, onder wie leerlingen, wachtten vrijdag in de sneeuw bij een bushalte in Rotterdam. Veel scholen waren vrijdag gesloten vanwege de winterse omstandigheden. Foto ANP

Een belrondje naar reformatorische scholen strandde vrijdagmiddag rond de klok van drieën. Bij onder andere het Driestar College in Gouda klinkt de voicemail: „De school is gesloten.” Ook bij de vestigingen van het Wartburg College in Rotterdam en Dordrecht wordt de telefoon niet opgenomen, hoewel de telefoonbeantwoorder vertelt dat de school van maandag tot vrijdag van acht uur tot halfvijf is geopend.

Van Lodenstein College

Niet alleen het belrondje strandde, ook bij veel leerlingen die vanmorgen naar school wilden was dat het geval. Op het Lodenstein College in Hoevelaken bleken vrijdagmorgen slechts 60 van de 880 leerlingen aanwezig te zijn. Vlak voordat de lessen begonnen, om ongeveer 7.45 uur, besloten de locatiemanagers van de vestigingen in Amersfoort en Hoevelaken dat er geen lessen zouden worden gegeven. „De locatiemanagers beslissen dat zelfstandig”, vertelt H. P. W. Klaassen, voorzitter van het directieteam van het Van Lodenstein College (VLC). „Onze vestigingen liggen te ver uit elkaar om dat centraal te beslissen.” Op de vestigingen van Barneveld en Kesteren zijn de lessen wel gestart, maar mochten de leerlingen eerder naar huis.

De leerlingen zijn via de site en sms op de hoogte gesteld, vertelt Klaassen. Voor veel leerlingen kwam het bericht te laat. Zij waren al onderweg of op school gearriveerd. „Er hebben mij geen signalen bereikt van boze reacties”, zegt de directievoorzitter. „Maar we moeten hier nog eens goed naar kijken. Het zou beter zijn als er voor 7.00 uur duidelijkheid is of de school open is of niet. We zitten met een lastig dilemma: aan de ene kant zijn we voorzichtig met te snel vrij geven, aan de andere kant hebben we de veiligheid van de leerlingen op het oog.”

Hoornbeeck College

Ook het Hoornbeeck College zit met dat dilemma. Vrijdagmorgen om 5.30 uur had het locatiemanagement in Amersfoort contact met andere vestigingen, busmaatschappijen en het KNMI. De weerdienst meldde dat er geen sneeuw zou komen tijdens de spits. „Veel studenten komen per bus, dus we besloten om de lessen door te laten gaan”, zegt de locatiemanager van Amersfoort, W. K. Petersen. Als dat niet het geval is, wordt dat normaal gesproken voor 6.30 uur gemeld aan de studenten.

Na achten bleek dat er maar heel weinig Hoornbeeckers op kwamen dagen. „Er kwamen honderden afmeldingen per telefoon en bussen zaten maar halfvol.” Omdat de bussen ook worden gebruikt door leerlingen van het Van Lodenstein College, ontstond er enige onrust toen bleek dat de VLC-leerlingen geen les zouden krijgen. Zij konden met dezelfde bus weer terug, maar voor de studenten van het Hoornbeeck was er nog geen duidelijkheid. Pas om 9.45 uur besloot het management van het Hoornbeeck ook geen lessen te geven. „Volgende week gaan we in overleg met het Van Lodenstein College om te kijken 
hoe we dit beter op elkaar kunnen afstemmen”, vertelt Petersen.

Over het algemeen vatten de meeste ouders en studenten het ongemak sportief op, zegt Petersen. „De studenten die wel naar school waren gekomen kregen koffie of thee en een warm broodje.” In een mail aan alle ouders en studenten zegt Petersen begrip te hebben voor ouders die hun best hebben gedaan om hun kind naar school te krijgen en die dan zien dat hun kind weer thuiskomt. „Ook begrijpen we de student die een lange reis voor niets moest maken en hiervan echt baalde.”

Calvijn College

Ook bij het Calvijn College in Goes speelt het busvervoer een belangrijke rol bij het al dan niet door laten gaan van de lessen. Als er een dik pak sneeuw wordt verwacht, neemt facilitair stafmedewerker J. J. van Dalen contact op met busvervoerder Connexxion. „Vooral op de locaties in Krabbendijke en Goes komen veel leerlingen met de bus. In Tholen en Middelburg zijn er meer fietsers.”

Na het telefonisch contact met de busvervoerder ging Van Dalen vrijdagmorgen vroeg in overleg met de locatiedirecteur. „Omdat er maar een paar centimeter sneeuw werd verwacht en de bussen gewoon reden, besloten we dat de lessen door konden gaan. Het heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid.”

Van Dalen constateerde op de vestiging in Goes alleen dat er een lange rij leerlingen voor de balie stond om te melden dat ze te laat waren. „Ook verschenen er veel auto’s aan de poort: ouders die hun kinderen per auto naar school brachten. Het is hier allemaal redelijk vlekkeloos verlopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer