Meer antibiotica op IC redt levens
Gebruik van een antibiotica bij patiënten op de intensive care (IC) kan jaarlijks 400 tot 600 mensenlevens redden.
Dat zei internist E. de Jonge van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vrijdagmorgen op het Radio 1 Journaal. Hij zei dat in toelichting op de resultaten van zijn onderzoek die deze week in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet zijn gepubliceerd.
Tijdens het onderzoek kregen IC-patiënten die minimaal twee dagen kunstmatig moeten worden beademd het zogeheten SDD-antibioticum toegediend, dit ter voorkoming van infecties aan de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Het aantal sterfgevallen daalde met een kwart. Van de patiënten met een SDD-behandeling stierf 15 procent op de IC zelf, van IC-patiënten met de standaard IC-behandeling 23 procent. Na de IC-periode stierf 24 procent van de SDD-groep tegen 31 procent bij de patiënten met de gewone behandeling.
Preventieve toediening van antibiotica is in Nederland „bijna vloeken in de kerk.” Artsen schrijven niet zo maar antibiotica voor uit angst voor resistentie tegen antibiotica. Toediening van SDD-antibiotica zorgde echter juist voor een vermindering van de resistentie met maar liefst eenderde. Van de SDD-patiënten werd 16 procent resistent, terwijl bij de patiënten met de gewone behandeling 26 procent daar last van kreeg.
De Jonge hoopt dat het antibioticabeleid in Nederland op korte termijn verandert. „Onze studie toont aan dat je bij een IC-patiënt juist meer antibiotica moet geven.” Bovendien liggen de kosten, vanwege de verminderde infecties, 11 procent lager.
Het onderzoek is gedurende twee jaar uitgevoerd onder ruim 930 patiënten.