Groen & duurzaamheid

Topoverleg in Doha muurvast

DOHA – De VN-klimaattop in Doha in Qatar verloopt uitermate stroperig. Volgens milieuclubs zijn de onderhandelingen op de top zelfs lamgeslagen. Enkele puissant rijke families met belangen in de olie-industrie maken het de landen lastig om bindende afspraken te maken.

Wetenschapsredactie
7 December 2012 10:14Gewijzigd op 15 November 2020 00:41
Foto EPA
Foto EPA

Dat bleek donderdag uit het rapport ”Faces Behind a Global Crisis” (Gezichten achter een wereldwijde crisis) van het International Forum on Globalization (IFG).

De Verenigde Staten en de Europese Unie weigeren hun uitstoot van CO2 fors terug te brengen of in te stemmen met extra financiering. Die weigering heeft deels te maken met de belangen van de fossielebrandstoffensector. „Dat de Verenigde Staten niet meer doen, komt doordat de broers Koch en andere belanghebbenden elke vorm van klimaatbeleid proberen te ondermijnen”, aldus Victor Menotti, directeur van het IFG.

De broers Charles en David Koch, eigenaars van oliebedrijven, hebben een gezamenlijk vermogen van zo’n 80 miljard dollar (65 miljard euro). Volgens IFG hebben ze meer dan alle oliebedrijven uitgegeven aan campagnes tegen milieuwetgeving, het financieren van wetenschappelijk onderzoek in hun voordeel en het blokkeren van subsidies voor duurzame energie.

„De Kochs zijn rijk geworden van het vervuilen van onze planeet. En nu gebruiken ze hun rijkdom om wetgeving in hun eigen voordeel op te tuigen”, aldus het rapport.

Een Amerikaanse jeugddelegatie op de klimaattop in Doha wil dat de Amerikaanse president Obama in actie komt. „Hij weet dat jongeren actie willen op het gebied van klimaat, maar we hebben nog niets gezien”, zegt Hannah Bristol uit Washington tegen persbureau IPS. „Het is ontzettend frustrerend om te zien hoe weinig hier in Doha gebeurt”, vindt ze.

„De Dohakaravaan is verdwaald in een zandstorm”, zegt Ronny Jumeau, ambassadeur klimaatverandering voor de Seychellen en vertegenwoordiger van de Alliantie van Kleine Eilandstaten (Aosis). „Er is te weinig ambitie.”

Industrielanden hebben beloofd tegen 2020 100 miljard dollar per jaar in het Green Climate Fund te storten, waarmee arme landen zich kunnen voorbereiden op de klimaatverandering. Om daarmee een begin te maken, hebben ontwikkelingslanden 60 miljard dollar voor de periode 2013-2015 gevraagd. Begin deze week was er echter nog geen geld beschikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer