Kerk & religie

„Ook het zwakste lam wordt bewaard”

Rond het thema ”dubbele bewaring” kwamen donderdag zo’n 2200 hervormd-gereformeerde vrouwen bijeen tijdens de jaarlijkse bondsdag van de bond van Nederlandse hervormde vrouwenverenigingen op gereformeerde grondslag.

Van een medewerker
26 September 2003 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:35
KATWIJK AAN ZEE – Na de lunchpauze tijdens de bondsdag van hervormd gereformeerde vrouwen stroomde donderdagmiddag de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee weer vol. Foto Mark Lamers
KATWIJK AAN ZEE – Na de lunchpauze tijdens de bondsdag van hervormd gereformeerde vrouwen stroomde donderdagmiddag de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee weer vol. Foto Mark Lamers

Ditmaal vergaderden de vrouwen niet in de Barneveldse Veluwehal, maar in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Een aantal aanwezigen volgde in een tent bij de kerk de toespraken via luidsprekers en een beeldscherm.

Het thema ”dubbele bewaring” was gekozen naar aanleiding van 1 Petrus 1:4 en 5. Presidente mevrouw M. H. Guijt-Guijt zei in haar openingswoord dat de Heere zowel de erfenis alsook de erfgenaam bewaart. „Al Gods kinderen zijn erfgenamen, omdat de Vader van Christus immers ook de Vader is van allen die in Christus geloven.”

Vrouwzijn in deze tijd van verval is niet gemakkelijk, aldus de presidente. „De vorming van een komende generatie brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Opvoeden overeenkomstig Gods Woord is onmogelijk zonder kennis.” Ze benadrukte dat op de vrouwenvereniging tijd moet zijn voor studie en gebed.

Ds. J. C. Schuurman sprak in de morgenbijeenkomst over ”de erfenis”. „Gods aangenomen kinderen ontvangen een rijke erfenis omdat ze een rijke Vader hebben. We moeten bedenken dat we niet van geboorte kinderen zijn. Petrus begint daarom met een lofzang op de wedergeboorte. Die is niet minder dan een opstanding uit de doden. Christus, Die ook uit de dood verrees, wil Zijn Paasleven met Zijn kerk delen.”

De Ridderkerkse predikant legde de vinger bij het feit dat de Bijbel veel voorliefde heeft voor termen als erfenis en dergelijke. „Daarmee wordt het genadekarakter van het heil onderstreept”, aldus de Ridderkerkse predikant. Christus verwierf door Zijn leven en sterven zowel de erfenis als de mogelijkheid om die nalatenschap na Zijn dood uit te delen. Het grote einddoel is niet alleen de persoonlijke redding van ziel en lichaam, maar de allesomvattende vernieuwing van hemel en aarde. De bewaarde erfenis is zo rijk, dat Petrus die alleen in drie ontkenningen, „onverderfelijk, onbevlekkelijk en onverwelkelijk”, kan verwoorden.

Voor wie is deze erfenis? Ds. Schuurman: „De tekst antwoordt: voor hen die tot een levende hoop zijn wedergeboren. Alleen in geloofsverbondenheid met Christus is die erfenis verkrijgbaar. Daarom moet de toevlucht tot Hem worden genomen, omdat via de doorboorde handen de erfenis wordt doorgegeven.”

Ds. J. Belder uit Dordrecht sprak in de middagvergadering over ”de erfgenamen”. „Ons thema spreekt van een ”dubbele bewaring”. Dat wil zeggen dat niet alleen de erfenis, maar ook de erfgenaam wordt bewaard”, aldus de predikant. „Voor diegenen die menen dat ze dat zelf wel kunnen, is de mededeling van de bewaring Gods niet opzienbarend. Maar zij die op Jezus’ school zijn, hebben het wel geleerd om eigen krachten te verachten. Net als Petrus hebben ze de les geleerd dat het alleen Gods bewarende kracht is die hen instandhoudt.”

De Dordtse predikant benadrukte dat God het geloof werkt en dat Hij er Zelf garant voor staat. „Dit is een rode draad door de Bijbel: het is Gods eer de Zijnen te bewaren tot het einde. Gods kinderen kunnen wel droevig vallen in de zonde, maar er is geen afval der heiligen. Gods kinderen zijn doortrapte weglopers, maar hun Bewaarder sluimert niet. Weglopers worden dan krachtig teruggeroepen, krachtig ontdekt en weer krachtig bewaard. Het zou een blamage voor de Zaligmaker zijn als Hij diegene die zijn lot in Zijn handen heeft gelegd, verloren zou laten gaan. Ook al trekt de gelovige zijn handen af, Christus kan ze niet loslaten.”

Volgens ds. Belder zijn er wel voorbeelden van takken zonder vrucht en van dwaze maagden, maar die hadden geen wortel in Christus. „Al de Zijnen worden bewaard; ook het zwakste lam. Twijfel nooit meer aan de bewaring Gods, maar laat de wetenschap van deze bewaring geen aanzet zijn tot een slordig leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer