Protestantse Kerk neemt financiering IKON niet over
De Protestantse Kerk in Nederland zal de financiering van de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) niet op zich nemen, nu de overheid van plan is de geldkraan voor kleine religieuze omroepen dicht te draaien.
Woordvoerder ds. J.-G. Heetderks van de Protestantse Kerk desgevraagd: „De begroting van IKON is dermate groot dat dit niet aan de orde is. We kunnen als kerk onmogelijk in het ontstane gat springen.” IKON ontvangt jaarlijks zo’n 5 à 6 miljoen euro aan rijksgelden.
De IKON verzorgt al meer dan vijftig jaar uitzendingen op radio en tv. De omroep verricht media-activiteiten namens acht kerkgenootschappen, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland, het Leger des Heils, de Oud-katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap en de Vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB.
Ds. Heetderks wilde donderdagmiddag niet inhoudelijk reageren op de plannen van de minister. „We willen eerst het debat van maandag in de Tweede Kamer over de Mediabegroting afwachten en helder hebben wat de plannen precies behelzen. Bovendien gaat het moderamen van de Protestantse Kerk eerst overleg voeren met IKON en de andere partners die hierbij betrokken zijn.” Wel noemt ds. Heetderks de plannen „ingrijpend”.
Het ligt volgens ds. Heetderks niet in de lijn der verwachting dat de Protestantse Kerk in Nederland de financiering van IKON op zich zal nemen. „De begroting van IKON is dermate groot dat dit niet aan de orde is. We kunnen als kerk onmogelijk in het ontstane gat springen.”
RKK
Bisschop Frans Wiertz, mediareferent van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, noemt het voorgenomen kabinetsbesluit op de website van de RKK „een uiting van de sterke onderschatting van de samenbindende rol van religie in de samenleving.”
Wiertz: „Religie hoort achter de voordeur. Het is een opvatting die we de laatste jaren steeds vaker horen. Het huidige kabinet probeert aan deze opvatting nu ook handen en voeten te geven. De kleine, religieuze zendgemachtigden van protestanten, joden, moslims, hindoes, boeddhisten, humanisten en katholieken verliezen vanuit dit idee het totale budget en worden daarmee vleugellam gemaakt.”
De bisschop noemt het „de taak van deze omroepen om aan te tonen dat ook gelovige mensen een boodschap hebben die gehoord mag worden, waardoor ze een integraal onderdeel uit blijven maken van onze veelkleurige samenleving. Dit geluid ‘achter de voordeur’ stoppen is niet alleen een armzalige maar ook een risicovolle weg en getuigt van weinig gevoel voor samen-leven.”
Zichtbaar
„Juist van binnenuit laten zien wat mensen beweegt is de rol van de kleine levensbeschouwelijke omroepen”, stelt Wiertz. „Het zichtbaar maken van geloof, hoop en liefde. Door gelovigen zelf aan het woord te laten, door ze zelf te laten bepalen wat voor hen belangrijk is en dat te laten zien. Dat doen omroepen als RKK, IKON, de Joodse Omroep al heel lang. Soms met vallen en opstaan maar altijd vanuit de intentie om onderdeel te blijven uitmaken van een samenleving die ze misschien voor een deel niet meer begrijpt.”