Geen ontslagen KLM bij alliantie met Air France
De samenwerking tussen KLM en Air France zit nog vast op „enkele cruciale punten.” De luchtvaartmaatschappijen lijken echter dicht bij een akkoord te zitten. Ontslagen vallen er voorlopig niet.
De sterke marktpositie als gevolg van de voorgenomen intensieve samenwerking levert juist banen op. Bovendien worden veel kostenbesparingen uit bijvoorbeeld de koppeling van de computersystemen gehaald, aldus KLM-topman L. van Wijk gisteravond tegen de vakbonden.
De KLM-directie gaf gisteravond een toelichting aan de bonden over de onderhandelingen met de Fransen. De vakbonden hadden om het overleg gevraagd, omdat ze zich ergeren aan de gebrekkige informatieverstrekking vanuit KLM. De Franse bonden lijken veel beter op de hoogte te zijn. KLM heeft de zorg van de bonden over mogelijke ontslagen kunnen wegnemen.
Vanuit Frankrijk lekte gisteren het nieuws uit dat de Franse overheid (voor 54 procent aandeelhouder) haar belang wil terugbrengen naar 15 procent. De Nederlandse staat is voor 14 procent aandeelhouder van KLM. Air France zou volgens geruchten een bod voorbereiden op alle uitstaande aandelen KLM. Dat zou ertoe leiden dat KLM van de beurs verdwijnt.
Premier Balkenende benadrukte vorige week het belang van de werkgelegenheid op Schiphol. Mogelijk heeft het optreden van de overheid de onderhandelingen vertraagd. Het overleg tussen KLM en de bonden leidde gisteren de hele dag tot de nodige ophef op de beursvloer. Olie op het vuur was het nieuws dat de topman van de Franse luchtvaartmaatschappij, Jean-Cyril Spinetta, op het laatste moment een afspraak voor ’s avonds had afgezegd. Reden was „dringende zaken.” Beleggers speculeren er ondertussen lustig op los. De beurskoers van KLM stond gisteren door de geruchtenstroom al de hele dag flink hoger. Halverwege de middag bedroeg de winst meer dan 7 procent. Vanochtend rond 11.00 uur stond KLM op het Damrak op 11,35 euro.