Gelderland wil sneller rondwegen
Gelderland moet binnen een jaar met de procedures starten voor de aanleg van rondwegen op zeven plaatsen in de provincie. Dat is een jaar sneller dan het college van plan was. Provinciale Staten willen echter dat er een einde komt aan de soms al tientallen jaren slepende plannen voor de aanleg van de wegen.
In Gelderland komen zeven kernen in aanmerking voor de aanleg van een rondweg. Die moeten het nog steeds toenemende autoverkeer buiten de centra van de plaatsen houden en de bereikbaarheid vergroten. Het huidige college van Gedeputeerde Staten wil bereiken dat gedurende de vier jaar dat het aan de macht is, in alle zeven plaatsen (Zeddam, Laag-Soeren, Lochem, Voorthuizen, Putten, Beneden-Leeuwen en Eibergen) de eerste spade in de grond gaat.
Tijdens de bespreking woensdag van het collegewerkplan, waarin GS hun voornemens presenteerden, bleek dat PS meer haast wilden maken met de plannen. „De discussies over rondwegen spelen al tussen de 5 en de 25 jaar. We moeten nu spijkers met koppen slaan”, aldus CDA-fractievoorzitter H. H. de Vries. Andere partijen in de Staten achtten de termijn van één jaar echter te kort. SGP-fractieleider ing. E. Klein sprak van een „eenzijdige afspraak.” Volgens hem kan de provincie wel binnen een jaar klaar willen zijn, maar is ze afhankelijk van de medewerking van gemeenten. Gedeputeerde Van Haaren (Verkeer) was het hiermee eens. „We doen ons best om gemeenten binnen die tijd op één lijn te krijgen, maar dat lukt waarschijnlijk niet.”
De Staten spraken woensdag ook kort over een opmerking van D66. Die fractie vindt dat de waterschappen kunnen worden opgeheven. Volgens de partij is het stelsel van schappen uit de tijd, heeft de burger geen idee van wat waterschappen eigenlijk doen en horen hun taken bij de provincie thuis. „Als u dat werkelijk vindt moet u maar een statenvoorstel maken, dan praten we er inhoudelijk over door”, aldus gedeputeerde H. A. Aalderink. Andere fracties gaven al aan niets in het plan van D66 te zien.
De Unie van Waterschappen noemt het plan van de Gelderse D66-fractie „onhandig en onverstandig.” Volgens een woordvoerder doen de waterschappen heel veel en heel goed, maar niet altijd opvallend werk dat niet zomaar door een ander kan worden overgenomen. „Wie voorstelt de waterschappen te schrappen heeft misschien niet helemaal voldoende kennis van zaken.”