Steunpunt voor slachtoffers van sekten
DEN HAAG – Sektesignaal, heet het vrijdag gestarte steunpunt voor slachtoffers van misstanden bij sekten. „Het gaat daarbij niet alleen om religieus getinte sekten, zoals vaak wordt gedacht, maar ook om educatieve en therapeutische groepen”, zegt directeur G. Wesselink van Stichting M.
Zijn stichting beheert Meld Misdaad Anoniem en de Vertrouwenslijn. Daar komt nu een contactpunt bij voor ernstige misstanden in sektarische groeperingen, zoals geweld, seksueel misbruik of financiële uitbuiting. „Mensen krijgen soms allerlei aanbiedingen voor genezing of opleiding, en daarbij is dan sprake van intimidatie of het afhandig maken van geld.”
De instelling van een steunpunt was eind vorig jaar een breed gedragen wens van de Tweede Kamer. Het debat had plaats naar aanleiding van een uitzending van televisieprogramma Undercover in Nederland waaruit bleek dat leden van de organisatie Miracle of Love na psychologische druk afstand deden van hun bezittingen en identiteit.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaf Bureau Beke in Arnhem opdracht de omvang van het probleem in kaart te brengen. De uitkomsten van het onderzoek worden komend voorjaar verwacht.
Op verzoek van de Kamer wordt nu reeds met een steunpunt gestart. Sektesignaal is zeven dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar voor slachtoffers en hun omgeving op 088-5543276 of via sektesignaal.nl. De vertrouwenspersoon luistert, brengt het probleem in kaart en bespreekt of vervolgstappen nodig zijn. Het steunpunt kan op basis van dit gesprek de beller in contact brengen met politie of hulpverleners.
Stichting M. hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. „We maken gebruik van de expertise van een kenniscentrum in Vlaanderen”, zegt Wesselink. „Van de mensen daar hebben we begrepen dat het vaak niet de slachtoffers van sekten zijn die bellen, maar mensen uit hun omgeving: de slachtoffers schamen zich, of hebben niet in de gaten dat ze een probleem hebben.
Bureau Beke hanteert geen
definitie van een sekte, om discussies daarover te voorkomen. Het gaat om het in kaart brengen van ernstige misstanden. Vervolgens helpen we mensen op weg, want wij weten de
weg naar politie, openbaar ministerie en hulpverleners en we komen overal gemakkelijk binnen.”
Het is dezelfde hulp die Stichting M. via zijn andere lijnen biedt. „Bij Meld Misdaad Anoniem voeren we 150 gesprekken per dag, waarbij 25 tot 30 procent leidt tot een doormelding. De Vertrouwenslijn is bestemd voor de 16.000 gemeentebestuurders. Die lijn wordt maar zo’n twee keer per maand gebeld. Ongeveer de helft van deze groep heeft overigens met meer of minder ernstige bedreigingen te maken.”
Stichting M. kreeg al eerder telefoontjes over misstanden binnen sekten. „Deze bellers konden we voorheen niet altijd goed helpen”, zegt de directeur. „Met het oprichten van Sektesignaal bieden wij nu ook deze slachtoffers perspectief.”