Binnenland

‘Verboden’ ingrepen bij particuliere kliniek

RIJSWIJK (ANP) – Een aantal particuliere klinieken in Nederland voert bij kinderen onder de 18 behandelingen uit die tegen de regels zijn. Dat blijkt uit een publicatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo mogen er bij jongeren en kinderen geen borstvergrotingen, schaamlipcorrecties en ingrepen bij ernstig overgewicht gedaan worden. Dat gebeurt echter wel.

29 November 2012 19:19Gewijzigd op 15 November 2020 00:32

In een jaar tijd kwamen er 30 klinieken bij die cliënten jonger dan 18 jaar oud behandelden. Daarmee zijn er nu 137 in Nederland die kinderen in behandeling nemen. Deze particuliere klinieken, de verzamelnaam voor privéklinieken en zelfstandige behandelcentra, doen allerlei ingrepen bij kinderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kijkoperaties aan knieën, dermatologische ingrepen, spataderoperaties, oogcorrecties en oogheelkundige ingrepen. Die zijn niet verboden, al wordt er in de medische wereld druk gedebatteerd over de leeftijdsnorm aan deze ingrepen.

Een woordvoerster van de IGZ laat weten dat niet bekend is hoeveel ingrepen er precies zijn uitgevoerd. „Maar de klinieken waar ze hebben plaatsgevonden, zijn bekend bij de IGZ. Deze worden door de inspectie nader onderzocht, onder andere naar de overwegingen voor de behandeling of de therapie. Bij klinieken die bepaalde cosmetische ingrepen bij mensen onder de 18 jaar uitvoeren en die geen afdoende verklaring kunnen geven, wordt een handhavingstraject gestart.”

Uit de publicatie blijkt dat er in 2011 ruim 15.400 kinderen en jongeren zijn behandeld in een particuliere kliniek. Dat is 28,3 procent meer dan in 2010, toen nog maar 12.000 jongeren een kliniek van binnen zagen.

De IGZ maakt zich ook zorgen over het feit dat in totaal 53 klinieken minder dan 20 keer per jaar iemand onder de 18 behandelen. „Kinderen vormen een kwetsbare groep, die in sommige opzichten specifiek beleid vereist”, aldus de IGZ. „Als er slechts incidenteel kinderen in een particuliere kliniek worden behandeld, is het de vraag of er voldoende kennis aanwezig is bij de medisch specialist en verpleegkundige om adequaat de risico’s in te kunnen schatten. Dat betekent dat incidentele behandelingen van kinderen niet in een particuliere kliniek dienen te worden verricht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer