Groen & duurzaamheid

Wetenschappers ontwikkelen waterfles die zichzelf vult

APELDOORN — Wetenschappers hebben een waterfles ontwikkeld die zichzelf vult met waterdamp uit de atmosfeer.

Redactie digitale media
29 November 2012 14:54Gewijzigd op 15 November 2020 00:32
Namibische woenstijnkever. Foto Moongateclimber/Wikipedia Commons
Namibische woenstijnkever. Foto Moongateclimber/Wikipedia Commons

Onderzoekers van de Amerikaanse start-up NBD Nano werden daarbij geïnspireerd door de Namibische woestijnkever. Het schild van de kever is bezaaid met minuscule heuveltjes. Waterdamp slaat daarop neer en wordt minuscule druppels, die vervolgens naar de mond van de kever rollen. Op die manier kan de kever het redden in plaatsen waar bijna geen water te vinden is.

De wetenschappers gebruikten hetzelfde principe om een fles te ontwikkelen die water verzamelt uit de atmosfeer, en zichzelf zo langzaam vult. Het oppervlak van de fles werd daarvoor bedekt met hydrofiele en hydrofobe materialen. Een ventilator geleidt de lucht over het oppervlak.

Zonne-energie

Het systeem heeft wel energie nodig, maar die vraag is erg beperkt, zegt Deckard Sorensen van NBD Nano. In de tests werd de technologie aangedreven door zonnecellen en een oplaadbare batterij. En als de fles in beweging is, bijvoorbeeld in een auto of als ze tijdens het rennen wordt meegenomen, is er geen extra ventilator nodig.

„Wij zien een grote markt in de scheepvaart”, zegt Sorensen. „Omdat boven de zee constant nieuwe luchtvochtigheid gecreëerd wordt. Dat vocht kunnen we met de fles weer uit de atmosfeer halen, zodat mensen lange zeetochten kunnen maken.” Ook ziet hij toekomst voor zijn technologie in derdewereldlanden.

De technologie kan ook gebruikt worden op onder meer tentzeilen of dakpannen, en op termijn droomt Sorensen van grootschalige varianten om bijvoorbeeld boerderijen door droge periodes te helpen.

Het bedrijf hoopt in 2014 een commerciële variant op de markt te hebben. Die moet verschillende liters water per dag uit de lucht kunnen halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer