VN waarschuwt: de wereld warmt écht op
GENÈVE/DOHA (ANP) – De jaren in de periode 2001-2011 behoren tot de warmste die ooit zijn gemeten. Ook de eerste 10 maanden van dit jaar passen binnen die trend, ondanks de matigende invloed van een koude zeestroming bij de evenaar begin dit jaar. Die zorgde in bepaalde delen van de wereld voor iets koeler weer.
Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties woensdag laten weten op de VN-klimaattop in Doha, in Qatar. Volgens de WMO stonden de eerste 10 maanden van dit jaar op 9 in de top 10 van warme jaren sinds meteorologen in 1850 begonnen met meten. De temperatuur van land en oceanen was circa 0,45 graden Celsius hoger dan de gemiddelde temperatuur in de periode 1961-1990.
De wereld werd dit jaar ook geteisterd door „het ongeëvenaarde smelten van het zee-ijs bij de Noordpool” en ander extreem weer. Het gaat om onder meer hittegolven, extreme droogte, barre kou en overstromingen. Zo was het in grote delen van de VS ongewoon warm en droog, wat leidde tot de slechtste graanoogsten in jaren. Veel Afrikaanse landen, waaronder Niger, Tsjaad en Nigeria, kampten met overstromingen door een hevig regenseizoen.
Ook het orkaanseizoen in het Atlantisch gebied was volgens de VN-deskundigen voor het derde jaar op rij extremer dan normaal. In totaal ontstonden 19 stormen, waarvan er 10 uitgroeiden tot een orkaan. Het beruchtste voorbeeld was Sandy, die over de Cariben en de oostkust van de VS raasde.
De gegevens bewijzen volgens WMO-baas Michel Jarraud dat het klimaat écht verandert. Dat komt volgens hem door de grote hoeveelheid broeikasgassen die de mens uitstoot door het verbranden van fossiele brandstoffen.
De VN-meteorologen zeiden dat het in maart in delen van Europa zomers warm was. Ook in Nederland was het met een gemiddelde temperatuur van 8,2 graden in De Bilt veel zachter dan normaal, aldus weeronline.nl. De WMO zei dat voor de zomerse maartmaand in grote delen van Europa van januari tot medio februari juist kouder was dan gemiddeld.