Groen & duurzaamheid

„Vaker gifstoffen in granen en schelpen”

WAGENINGEN – Door klimaatverandering komen natuurlijke gifstoffen vaker voor in voedsel. Dat maakten wetenschappers van het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt dinsdag bekend.

Wetenschapsredactie
27 November 2012 18:49Gewijzigd op 15 November 2020 00:29
Tarwe krijgt door de klimaatverandering meer last van giftige schimmels. Foto Wikimedia, Rasbak
Tarwe krijgt door de klimaatverandering meer last van giftige schimmels. Foto Wikimedia, Rasbak

De onderzoekers keken specifiek naar de aanwezigheid van mycotoxinen in granen en biotoxines in schaal- en schelpdieren. De aanwezigheid van deze twee soorten toxinen wordt beïnvloed door verandering in het klimaat.

Door de klimaatverandering wordt Noordwest-Europa warmer en ontstaat er meer variatie in regenval: in sommige regio’s gaat het meer regenen; in andere wordt het juist droger. Door deze veranderingen kan er meer tarwe en maïs verbouwd worden, zo bleek uit modelstudies. Tarwe zal echter vaker het mycotoxine deoxynivalenol bevatten.

Verder verwachten de onderzoekers een stijging van de concentraties van algen in de Noordzee. Ook zal algenbloei –een explosieve groei van giftige blauwwieren– er vaker voorkomen. Het is volgens hen echter niet zeker of hiermee ook de besmetting van schelpdieren met biotoxines toeneemt.

Door de klimaatverandering neemt het risico op voedselvergiftiging toe, concluderen de onderzoekers. Ze adviseren de gehalten van mycotoxines en biotoxines in voedsel in de toekomst nauwlettend in de gaten te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer