Ruim 11.000 gemoedsbezwaarde Nederlanders niet verzekerd
Ruim 11.000 Nederlanders hebben geen zorgverzekering omdat ze daar principieel tegen zijn. In plaats daarvan dragen ze extra belasting af.
Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd.
Deze ‘gemoedsbezwaarden’ zijn principieel tegen elke vorm van verzekering. Een basisverzekering voor de zorg is verplicht voor Nederlanders. Gemoedsbezwaarden vragen een ontheffing aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zodat ze geen zorgpremie hoeven te betalen. Voorwaarde is dan wel dat ze ook helemaal geen andere verzekeringen afsluiten, dus ook geen opstal- of uitvaartverzekering.
In plaats van verplichte premies voor volks- en werknemersverzekeringen betalen ze een ongeveer even hoog bedrag aan extra belasting. De gemoedsbezwaarde blijft zo bijdragen aan het solidariteitsprincipe van de overheid, stelt de Sociale Verzekeringsbank.
Een deel van die belasting kan de gemoedsbezwaarde echter terugvragen. Daarmee kan hij zijn zorgkosten betalen of het geld gebruiken bij wijze van oudedagvoorziening. Een gemoedsbezwaarde heeft namelijk geen recht op uitkering van de Ziektewet, WAO, WIA of WW. Wel behoudt hij het recht op de Anw-uitkering voor nabestaanden, AOW, de kinderbijslag en voorzieningen uit de AWBZ. Gemoedsbezwaarden maken daar echter lang niet altijd gebruik van.
Voor zo’n 1400 kinderen keert de overheid geen kinderbijslag uit omdat de gemoedsbezwaarde ouders dat niet willen. Daarbij speelt niet zozeer geloof, maar vooral politieke visie een rol.
De gemoedsbezwaardenregel is redelijk uniek. Nergens anders in de Europese Unie kun je vanwege geloofsovertuiging aan de premies ontkomen. In Canada en de Verenigde Staten kan het alleen als iemand lid is van een religieuze groepering.