Ds. Buijs: Menselijk imperium zal instorten
LAGE VUURSCHE – „Wij mensen wanen ons veilig, maar eens zal heel het door de mensen ontwikkelde imperium in elkaar storten.” Dat zei ds. P. D. J. Buijs zaterdag in Lage Vuursche.
De christelijke gereformeerde predikant uit Ede sprak tijdens de +16-Bijbelstudieconferentie van het Landelijk Contact Jeugdwerk Christelijke Gereformeerde Kerken (LCJ). Ongeveer zestig jongeren waren daarbij aanwezig. Het thema was ”Openbaring. Waar gaat het met de wereld naartoe?”
Waar het uiteindelijk heengaat, wist ds. Buijs wel te zeggen: naar het oordeel. „De mensen krijgen God steeds minder nodig en ze lijken alles te kunnen. Ze spotten met God en wanen zich veilig met hun computersystemen die alles in de hand hebben. Eens zal de schepping door God uit haar voegen worden gerukt en zal het hele door de mensen ontwikkelde imperium in elkaar storten. Wie kan bestaan voor God als Hij blaast in het werk van de mensen? Alle mensen worden panisch als God Zich laat horen in een brekende natuur. Ze hebben liever dat een rots hen verpulvert dan dat ze te maken krijgen met Gods toorn. Ineens beseffen ze dat God echt bestaat en dat Jezus geen verzinsel is.”
De predikant, die sprak naar aanleiding van Openbaring 6 en 7, wees erop hoe vreselijk het is als de toorn van het Lam is ontbrand. „Vertrapte liefde wekt heilige toorn op. Het wegduwen van Jezus keert als een boemerang terug.”
Ds. Buijs zei dat de heiligen in de hemel gebeden hebben om wraak. Velen willen tegenwoordig niet horen van de wraak van God, zoals die bijvoorbeeld in de psalmen naar ons toekomt, aldus de predikant. „Ze wijzen dan op Jezus Die bad voor degenen die Hem geweld aandeden en Die Zijn vijanden liefhad. Er is echter nog een andere lijn in de Bijbel: het onschuldig vergoten bloed van Gods kinderen roept om wraak. In de hemel worden hartstochtelijke gebeden opgezonden tot God om gerechtigheid te tonen en te oordelen. Dat is geen gebed uit wraakzucht, maar een verlangen naar het zichtbaar worden van Gods Koninkrijk.”
Ds. Buijs tekende de donkere lijnen van de verdrukking van Gods kerk en toonde uit het boek Openbaring aan dat de geschiedenis van de christelijke kerk er een is van vervolging. Dat is echter niet het enige, want het laatste Bijbelboek is ook een troostboek. „De kerk van Christus is veilig in de oordelen. Voordat de stormen van het oordeel losbreken, worden de christenen door een teken aan hun voorhoofden verzegeld. Christenen moeten de rampen wel meemaken, maar ze gaan er niet aan ten onder. Ze zijn verzegeld met de Heilige Geest, met een teken dat de mensen niet zien maar de engelen wel.”
Alles loopt, aldus ds. Buijs, uit op een eeuwig Loofhuttenfeest, een feest van een overstelpende overvloed, waarbij het aan niets ontbreekt. God zal alle tranen van hun ogen afwissen en de hemelingen zullen in aanbidding voor de Heere neerknielen en een zevenvoudige lofzang zingen. De predikant eindigde met de vraag: „Gaat er een snaar trillen als je hoort waar het naartoe gaat met de kerk van God?”
Na de lezing was er een vraag over het nemen van wraak. Ds. Buijs: „God neemt wraak over al het onrecht in de wereld. Hierop wijst ook Romeinen 12, waar staat dat de mensen zichzelf niet moeten wreken maar de toorn aan God moeten overlaten. Als iemand je onrecht heeft aangedaan, kun je bidden om het persoonlijke heil van die persoon maar ook dat God recht zal doen.”
De conferentie begon op vrijdagavond en werd vanmorgen afgesloten. Vrijdagavond sprak ds. J. Jonkman (emeritus predikant van Drachten) over Openbaring 1. Zaterdagavond had ds. M. A. Kempeneers uit Katwijk aan Zee het over Openbaring 13 en 14:1-5. Gistermorgen gingen de conferentiegangers naar de christelijke gereformeerde kerk van Naarden, waar ds. J. Bos preekte over Openbaring 16. Gisteravond kerkte het gezelschap in Eemdijk, waar ds. A. D. Fokkema preekte over Openbaring 21 en 22:1-5.
Jeugdwerkadviseur Fenny Schuttel deelde mee dat het de afgelopen dagen ging om een extra conferentie, naast de gewone +16-conferentie in het voorjaar. Jongeren hadden het Bijbelboek Openbaring zelf ter bestudering aangedragen. „Het thema leeft sterk. De jongeren zien de tekenen van de tijd en willen zich erin verdiepen. Tijdens de +23-conferentie drie weken geleden kregen jongeren mede door de conferentie een andere kijk op Openbaring, namelijk dat het boek niet alleen moeilijk is maar ook troostrijk.”