„Palestijn profiteert van nieuwe wet registratie”
AMSTERDAM – De nieuwe Wet basisregistratie personen, die momenteel in de Tweede Kamer ligt, betekent een overwinning voor enkele duizenden Palestijnen in ons land.
Dat stelde mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld afgelopen weekeinde.
De wet werd in februari aanhangig gemaakt door toenmalig CDA-minister Spies van Binnenlandse Zaken en draait om een technische modernisering van de verouderde Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).
Daarnaast wil het ministerie het systeem zo aanpassen dat Nederland straks behalve gegevens over personen die met een adres in Nederland zijn ingeschreven ook gegevens kan bijhouden over niet-ingezetenen.
„De bevolkingsadministratie verandert daarmee van een stelsel van gemeentelijke basisadministraties waarin uitsluitend gegevens over ingezetenen van gemeenten worden bijgehouden in een basisregistratie personen met meer centrale componenten”, staat op de site van het ministerie. „De bevolkingsadministratie als zodanig wordt daardoor zo anders van opzet dat het departement daarvoor een nieuw wettelijk kader wil.”
Zegveld wijst er echter op dat het nieuwe registratiesysteem straks niet meer uitgaat van de zogeheten landentabel, waarop uitsluitend landen staan die door Nederland als officiële staat worden erkend. In plaats daarvan wordt ook een regioaanduiding mogelijk. Zegveld, die een 20-
jarige Palestijn bijstaat die wil dat Nederland ”Palestina” als zijn geboorteland registreert, noemt dit „een groot succes.”
„Regioaanduidingen worden straks inderdaad mogelijk, maar daarmee is natuurlijk niet gezegd dat Nederland de desbetreffende regio’s opeens erkent als officiële staten”, aldus een woordvoerder van het ministerie vanochtend. „Verder draait deze wetswijziging natuurlijk niet om de Palestijnse kwestie; het betreft een modernisering van de GBA. Welke aanduidingen er straks precies mogelijk worden, is bovendien aan de Kamer. Die zal zich daar volgend jaar uitgebreid over gaan buigen.”
„Ik heb sterk de indruk dat mevrouw Zegveld een pyrrusoverwinning aan het vieren is”, reageerde een woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vanochtend. „Het zou inderdaad kunnen dat iemand die na 1967 op de Westbank is geboren een vermelding kan krijgen in zijn identiteitspapieren die naar Palestina verwijst. Maar als ik het nieuwe voorstel goed begrijp, kan daar tegenover staan dat iemand die in een Israëlische nederzetting is geboren straks Israël als geboorteland kan opgeven. Als dat zo is, vraag ik me af of Zegveld daar ook blij mee is. Ik kan me hoe dan ook niet voorstellen dat de Kamer met deze wet beoogt een Midden-Oostenconflictje op gang te brengen in de bevolkingsregistratie.”