Binnenland

„1500 banen weg door fusie natuurclubs”

DEN HAAG (ANP) – De grote natuurorganisaties moeten in de regio gaan samenwerken in één organisatie. Daardoor verdwijnen 1500 van de 5000 voltijdbanen in de natuursector.

26 November 2012 07:06Gewijzigd op 15 November 2020 00:27
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt directeur Guido van Woerkom van de ANWB in een plan dat hij maandag presenteert en in een interview in dagblad Trouw al uit de doeken doet. De reorganisatie is volgens hem nodig, omdat de kosten in de sector te hoog zijn en de doelen van natuurorganisaties elkaar grotendeels overlappen. Bovendien zijn veel subsidies weggevallen. Personeel is voor hen een grote kostenpost, concludeert Van Woerkom.

Wat hem betreft, gaan om te beginnen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen op regionaal niveau samen in zogeheten Erfgoed Huizen. Later kunnen andere organisaties zich aansluiten. De natuurclubs kunnen als organisatie blijven bestaan, maar in de natuur zien de bezoekers straks bordjes met één logo. „Zeg nou zelf: het zal een wandelaar toch worst wezen of hij door het terrein van Staatsbosbeheer loopt of dat van Natuurmonumenten?”, meent Van Woerkom.

„Ik denk dat we de natuur weer moeten terugbrengen in de harten van mensen”, stelt hij. Volgens de ANWB-directeur is de natuur institutioneel, technocratisch en juridisch geworden. „Het wordt tijd dat de organisaties loskomen van de melkkoe van de overheid.”

Een bezuiniging van 1500 banen klinkt een woordvoerster van Staatsbosbeheer wel heel optimistisch in de oren. „Wij zijn met 260.000 hectare de grootste natuurorganisatie. Die beheren wij over 2 tot 3 jaar met nog maar 800 mensen. Dan is een besparing van 1500 banen wel heel optimistisch”, aldus de woordvoerster. Zij wijst er bovendien op dat er al veel wordt samengewerkt: „Niet alleen in het veld, maar ook op andere terreinen.”

Bij Natuurmonumenten is directeur Jan Jaap de Graeff het volledig eens dat er moet worden samengewerkt. „Dat gebeurt ook al”, aldus De Graeff. Er zijn ook afspraken met Staatsbosbeheer en de provinciale landschapsorganisaties om die samenwerking te intensiveren. „Daar gaan we komend jaar hard mee aan de slag, maar hebben geen fusieplannen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer