Mannenbonden: „We moeten ons spiegelen aan Ninevé”
PAPENDRECHT – „In het boek Jona krijgen we antwoord op de vraag wie God voor ons is. God heeft met Jona’s zending naar Ninevé als doel dat de inwoners van die stad tot bekering komen.”
Dat zei ds. J. W. Schoonderwoerd, christelijk gereformeerd predikant te Sliedrecht, zaterdag in de Sionskerk te Papendrecht waar hij een lezing hield op een themadag van de christelijke gereformeerde en hervormde mannenbonden in de regio Zuid-Holland Zuid. Het thema van de bondsdag was: ”Wie is God voor u?”
Ds. Schoonderwoerd sprak ’s morgens over de Zelfopenbaring van God in het Bijbelboek Jona. Ds. M. Klaassen, hervormd predikant te Sliedrecht, sprak ’s middags over de betekenis van het kennen van God voor ons leven.
„Mensen hebben hun eigen gedachten over God. Voor de een is God ”iets”, voor een ander is Hij ”niets”. Maar wie is God voor ons? Kennen wij Hem? Welke plaats neemt Hij in in ons leven?”, vroeg ds. Schoonderwoerd.
In het Bijbelboek Jona openbaart God Zichzelf, stelde de predikant. Jona wordt door God geroepen. Hij tracht zich echter aan Gods opdracht om naar Ninevé te gaan te onttrekken. Achteraf zegt Jona: „Ik wist dat Gij een genadig en barmhartig God zijt.” Maar God heeft alle middelen tot Zijn beschikking. Alles moet gehoorzamen aan God: de wind, de zee, het lot, een vis, een wonderboom, een worm en een oostenwind.
„Zo handelt God. Jona gaat overboord. Dat hij toch niet omkomt, maar behouden wordt, is niet alleen een wonder in de natuur, het is ook een wonder van genade. Dat kan slechts verklaard worden, doordat Christus, Die altijd gehoorzaam was en Zijn opdracht volkomen volbracht, plaatsvervangend Zich offerde”, aldus ds. Schoonderwoerd.
God neemt Jona weer in dienst en brengt de boodschap van het Evangelie naar Ninevé. Ninevé bekeert zich. Ds. Schoonderwoerd: „Het boek stelt tegenover het enghartige, nationalistische geloof van Jona en vele anderen de ruimte van Gods barmhartigheid, die niet alleen Israël, maar alle mensen en zelfs dieren geldt.” Op de vraag of Jona een type van Christus is, antwoordde de predikant: „Niet in zijn gedrag, wel als prediker van gerechtigheid en oordeel. Het gaat om de weg die de Heere met mensen houdt.”
Lastig thema
Het thema ”Wie is God voor u?” noemde ds. Klaassen een heel lastig thema. Alleen uzelf kan daar antwoord op geven, zo stelde hij. Verder wilde hij stilstaan bij de vraag wie God voor ons is als we Hem mogen kennen als onze Heere en Koning.
Dat deed hij aan de hand van twee kernwoorden uit 1 Petrus1: vreemdelingschap en heiliging. Een christen is geroepen tot heiligheid. Heiligheid is volgens ds. Klaassen voor God een cruciale eigenschap. Het drukt afwezigheid van alle kwaad uit. „Als heiligheid een afspiegeling moet zijn van Gods heiligheid, dan betekent dat dat wij streven om tegen de zonde te strijden en onbevlekt te wandelen”, zei hij.
Heiliging draagt volgens hem niet bij tot behoud. „Het geloof wat ons rechtvaardigt is tegelijk het geloof wat ons heiligt. Die zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.”
Verder stelde hij dat wie slordig leeft, geestelijk wegkwijnt en dat het streven naar heiliging ook belangrijk is voor de zekerheid van het geloof. Vreemdelingschap tekent volgens de predikant uit Sliedrecht de manier waarop wij in het leven moeten staan. „Ons thuis is elders. Vreemdeling zijn begint met bewustwording. Vreemdelingschap is de kritische distantie die je nodig hebt om heilig te kunnen leven”, aldus ds. Klaassen.
Tot slot stelde hij dat het leven van een christen gekenmerkt wordt door zowel actie als contemplatie. Aan de ene kant bezig zijn en werken en anderzijds je bezinnen, tijd hebben voor de omgang met God en Zijn Woord.