Aangifte tegen cardioloog en internist Ruwaard Ziekenhuis
SPIJKENISSE (ANP) – De nabestaanden van een overleden man van 72 jaar uit Spijkenisse hebben vrijdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam aangifte gedaan tegen een cardioloog en internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De twee worden beschuldigd van zware mishandeling, poging tot doodslag en het in hulpeloze toestand laten van een patiënt in 2009.
Dat meldde een woordvoerster van het OM. De aangifte wordt door het OM bestudeerd. Vorige week plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie werd gesloten.
Donderdag werden vier cardiologen op non-actief gezet. Zij mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het ziekenhuis van Spijkenisse geen enkele zorg verlenen. De inspectie kwam met het bevel na een eerste bestudering van een aantal patiëntendossiers in een extern onderzoek naar het grote aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010.
Mogelijk zijn mensen door fouten van cardiologen overleden. De IGZ spreekt van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid. Het Expertisecentrum Medische Zaken van het OM heeft afgelopen dagen nauw contact onderhouden met het bureau Opsporing van de inspectie.
Ziekenhuizen in opspraak
Sinds vorige week is er heel wat te doen rond het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De afgelopen jaren is een aantal andere Nederlandse ziekenhuizen in opspraak geweest. Een overzicht.
Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkenisse): november 2012: De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat de afdeling cardiologie sluiten en zet vier cardiologen in het ziekenhuis op non-actief. Aanleiding is een extern onderzoek naar het relatief grote aantal doden op de afdeling in 2010. Mogelijk zijn mensen overleden door fouten van cardiologen. De IGZ spreekt van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid.
Catharina Ziekenhuis (Eindhoven): november 2012: Vier dermatologen worden de laan uitgestuurd. De vier huidartsen waren zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische chirurgie begonnen. De dermatologen lieten patiënten (contant) betalen voor verzekerde zorg, zegt het ziekenhuis.
VU Medisch Centrum (Amsterdam): augustus 2012: De IGZ plaatst het Amsterdamse ziekenhuis VUmc onder verscherpt toezicht. Aanleiding zijn conflicten tussen artsen en leidinggevenden van de intensive care en andere afdelingen die ontaardden in een machtsstrijd. Eerder dit jaar kwam het VUmc ook al in opspraak door het tv-programma ‘24 Uur: Tussen leven en dood’ over de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, waarbij werd gefilmd zonder dat de patiënten daar vooraf toestemming voor hadden gegeven.
Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam): 2010/2011: 118 mensen raken besmet met de klebsiellabacterie. Van hen sterven er 28, van wie drie vrijwel zeker te herleiden zijn tot deze bacterie. De uitbraak begon in oktober 2010, maar pas eind mei 2011 werd aan de bel getrokken. Volgens de IGZ heeft de leiding van het ziekenhuis de omvang, de ernst en de duur van de uitbraak onderschat.
Scheper Ziekenhuis (Emmen): oktober 2009: Dit ziekenhuis ontslaat maagchirurg Nick R. Vijf mensen zijn overleden nadat hij hen had geopereerd. Hij bleek aantoonbare fouten te hebben gemaakt. De IGZ liet hem in Nederland schrappen uit het BIG-register, het register voor medisch personeel.
UMC Sint Radboud (Nijmegen): 2006: De afdeling hartchirurgie moet een paar maanden dicht nadat bekend is geworden dat er in 2004 veel meer patiënten overleden dan elders. Tijdens een onderzoek constateerde de IGZ onder meer gebrekkig management en slecht onderling overleg tussen specialisten.
Medisch Spectrum Twente (Enschede): 2004: De aan medicijnen verslaafde neuroloog Ernst Jansen Steur staakt zijn werk in Enschede. Hij zou jarenlang verkeerde diagnoses hebben gesteld en daarmee tientallen mensen hebben gedupeerd. Het ziekenhuis was al langer op de hoogte van de problemen, maar probeerde deze stil te houden. Een externe commissie oordeelt dat de IGZ veel te laat reageerde op signalen dat er iets mis was en dat het ziekenhuis patiënten van de neuroloog aan hun lot heeft overgelaten.