Kerk & religie

„Consuminderen voor veel kerkgangers nog ver weg”

UTRECHT – Christelijke kerkgangers schatten hun eigen levensstijl behoorlijk rechtvaardig (8,5) en duurzaam (8,0) in. Dat blijkt uit de Micha Monitor die vanmiddag in Utrecht wordt gepresenteerd.

Kerkredactie
22 November 2012 12:22Gewijzigd op 15 November 2020 00:23
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Het algemeen publiek is iets voorzichtiger: dat gaf zichzelf respectievelijk een 8,4 en 7,7 als cijfer. Onder de titel ”Delen laat zich niet gemakkelijk vermenigvuldigen” publiceert Micha Nederland haar eerste Monitor. Met de nulmeting wilde men peilen of sociale en ecologische gerechtigheid ook echt wordt verwezenlijkt in de kerkelijke praktijk.

Het onderzoek richtte zich primair op (kerkgaande) christenen van verschillende kerkgenootschappen: „de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, orthodox en bevindelijk gereformeerden en evangelische stromingen.” Ter vergelijking werd ook een steekproef onder de (algemene) Nederlandse bevolking gedaan.

Duurzame levensstijl

Kerkgangers besteden meer dan de gemiddelde Nederlander tijd, geld en aandacht aan hun medemens. Maar ze vallen niet zozeer op door hun duurzame levensstijl. Kerken spelen een belangrijke rol bij de invulling van de levensstijl van hun kerkgangers en zij brengen rechtvaardigheid veel vaker onder de aandacht dan duurzaamheid, zo is te lezen.

Wat is een duurzame levensstijl? „Daar bestaan verschillende gedachten over. Tevreden zijn met wat je hebt –„genieten van genoeg– is voor alle doelgroepen het belangrijkst in een duurzame levensstijl (ruim 50 procent).

Rekening houden met toekomstige generaties vormt voor de helft van de Nederlanders (49 procent)

en christelijke kerkgangers (50 procent) ook een belangrijk aspect van een duurzame levenshouding. Het duurzame gedrag wat het meest genoemd wordt door kerkgangers, is het niet achterlaten van afval in de publieke ruimte (81 procent) en het thuis scheiden van afval (70 procent).

Duurzaamheid wordt door kerkgangers in het algemeen niet direct geassocieerd met jezelf inhouden of consuminderen. Dat doet maar een op de vijf ondervraagden (19 procent). Terwijl op de stelling: „We zouden met z’n allen moeten consuminderen (bewust soberder leven)” 68 procent van de kerkgangers „ja” zegt. Dat is 12 procent meer dan het algemeen Nederlands publiek.

Nadenken over de plaats waar producten gemaakt worden, speelt voor kerkgangers (13 procent) een iets belangrijker rol dan voor het algemeen Nederlands publiek (9 procent). Men is er niet altijd van overtuigd dat een product met een keurmerk ook daadwerkelijk eerlijk geproduceerd is. 47 procent twijfelt daar aan. 51 procent van de controlegroep (algemeen Nederlands publiek) denkt dat zelfs. Over vleesconsumptie is men ook verdeeld. Met de stelling „De huidige vleesproductie legt te veel druk op de natuur” is maar 50 procent van de kerkgangers het eens.

Uit de Micha Monitor blijkt dat de kloof tussen arm en rijk, een belangrijk Michathema, bij velen hoog op de agenda staat. Met name PKN’ers en evangelischen maken zich druk om armoede en onrecht. Vier op de vijf kerkgangers ziet het dan ook als een Bijbelse opdracht om zich daarom te bekommeren. Acht op de tien ondervraagden wordt geraakt door de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan.

Bekendheid

Een kwart van de christelijke kerkgangers is bekend met de Micha-beweging. De Micha Zondag en Micha Cursus zijn de bekendste activiteiten.

Het aandeel kerkgangers dat heeft deelgenomen aan Micha-activiteiten is vooralsnog beperkt. Micha komt voort uit een wereldwijd netwerk van honderden kerkgenootschappen en organisaties, die samen strijden tegen onrecht.

De beweging startte in het Zuiden van de wereld en vormt een mix van mensen uit allerhande culturen en landen. De naam en het motto verwijst naar de bijbeltekst uit Micha 6:8.

In Nederland startte het Michanetwerk exact vijf jaar geleden met de Micha Cursus, een praktische cursus over goed en recht doen. Later volgde de jaarlijkse Micha Zondag, die inmiddels door duizenden kerken wereldwijd wordt gevierd rondom Wereldarmoededag. Hoewel duizenden mensen al een Micha Cursus volgden, geeft de Monitor aan dat deze activiteiten relatief weinig bekend zijn.

Het Nederlandse netwerk van 24 kerkgenootschappen en non-profit organisaties roept al jaren met name kerken en gemeenten op om bezig te zijn met gerechtigheid. Niet alleen in preken binnen de kerken, maar ook praktisch in buurt, stad of elders in de wereld.

Het bestuur van Micha Nederland gaat zich bezinnen op de betekenis van dit rapport voor zijn beleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer