Binnenland

Rijssen heeft bedrijfsschool in modern jasje

RIJSSEN – Ouderwetse discipline, respect en vakmanschap zijn het handelsmerk van een moderne opleiding in Twente. Om deze sleutelwoorden draait het bij opleidingsinstituut Regionale Elektro en Metaal Opleidingen (REMO) aan de Regge­singel in Rijssen, achter het NS-station.

Gerrit Dannenberg
22 November 2012 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 00:23
RIJSSEN – Opleidingsinstituut REMO in Rijssen is de moderne versie van de ouderwetse ambachtsschool. Directeur Schalk: „We hebben zelfs een echte cleanroom, waar kan worden gewerkt aan fijnmechanica en chips. Dat heeft geen ander opleidingsinstituut in Ne
RIJSSEN – Opleidingsinstituut REMO in Rijssen is de moderne versie van de ouderwetse ambachtsschool. Directeur Schalk: „We hebben zelfs een echte cleanroom, waar kan worden gewerkt aan fijnmechanica en chips. Dat heeft geen ander opleidingsinstituut in Ne

Het concept van REMO is tegelijkertijd modern en ouderwets. „Wij zijn in feite de opvolger van de oude bedrijfsschool, maar dan in een splinternieuwe jas,” zegt REMO-directeur Gerrit Schalk. „Vroeger hadden bedrijven hun eigen school waar ze het personeel opleidden. Die rol werd later overgenomen door het reguliere onderwijs. Maar met het verdwijnen van de oude ambachtsschool begonnen de klachten over ontbrekend vakmanschap bij de nieuwe generatie.”

Volgens Schalk zijn Rijssense ondernemers geen langklagers, maar sneldoeners. „Al in 2007 sloeg een aantal ondernemers in West-Twente de handen ineen en startte het praktijkcentrum REMO. Ze staken geld in deze school voor opleidingen op bbl-niveau 2 en 3. We zijn begonnen met achttien studenten voor niveau 2 in de opleiding verspanen en plaat/constructie.”

Maar daar bleef het niet bij „Twee jaar later elektrotechniek, installatietechniek en mechatronica erbij. We hebben nu meer dan 140 studenten op niveau 2, 3 en 4. De studenten krijgen les van een docent en een praktijkbegeleider uit het bedrijfsleven”, zegt Schalk. „Wie hard werkt en snel leert, is eerder klaar met zijn opleiding.”

Studenten moeten solliciteren om bij REMO te worden toegelaten. Daarna volgt een stevig gesprek. „We investeren veel in onze studenten. Ze krijgen meteen een salaris, werkkleding en gereedschap, en we zoeken een bedrijf om praktijkervaring op te doen. De eerste weken steken we veel energie in hun verantwoordelijkheden: zuinig zijn op je gereedschap, kleding, materiaal en je medemens. Ook glasheldere regels: geen doppen in je oren, geen keiharde muziek aan en geen petjes op. Docent en leerling moeten elkaar recht in de ogen kunnen kijken en een normaal gesprek kunnen voeren.”

Schalk: „En op tijd komen natuurlijk. Te laat komen betaal je met snippertijd, en dat helpt prima. Verslaap je je drie keer, dan is het echt afgelopen. Te laat komen kan gewoon niet: je kunt straks een complete bus collega’s ook niet laten wachten. Sleutels vergeten en je gereedschapskast kan niet open? Op de fiets en halen, desnoods uit Wierden. Soms willen ouders zo’n sleutel wel brengen, maar dat accepteren we niet”, zegt Schalk. „Het klinkt allemaal streng, maar de jongens weten waar ze aan toe zijn en we merken dat ze hier graag komen.”

De successtory van REMO krijgt morgen een nieuw vervolg, dan opent burgemeester Hofland van Rijssen-Holten de nieuwe afdeling mechatronica. „Dat is een ideale mix van werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Tien bedrijven uit Twente en zelfs daarbuiten doen mee. In september zijn we gestart met mechatronica bbl niveau 3 en 4. Deze samenwerkingsvorm tussen bedrijf een school is enig in zijn soort voor Nederland.”

Schalk beschrijft hoe de ruimte eruit ziet: „Twaalfhonderd vierkante meter extra onderwijsruimte met tien practicumopstellingen die regelrecht uit de maakindustrie komen. We bootsen de praktijk niet na, maar we brengen de praktijk in de school. Er staan een reusachtige zodenbemester van Schuitemaker, een zoutstrooier van Nido, een volledig automatiseerde plasmasnijder van Voortman Automatisering, en een verpakkingsunit van Niverplast. We hebben zelfs een echte cleanroom, waar onder beschermde omstandigheden kan worden gewerkt aan fijnmechanica en chips. Dat heeft geen ander opleidingsinstituut in Nederland.”

Veel steken de leerlingen op van praktijkopleider Jan Bregman, die in het bedrijfs­leven werkte en veel weet van de mechatronica. Schalk: „Alles leren ze hier: elektro, hydrauliek, pneumatiek en digitaal programmeren. En de practicum­opstellingen worden iedere twee jaar vervangen.”

Zaterdag houdt REMO van 10.00 tot 14.00 uur open huis voor belangstellenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer