„Doenerige taskforce” voor het kind
DEN HAAG – In Den Haag is vanmiddag de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik van start gegaan, onder voorzitterschap van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. Doel is het aantal slachtoffers van kindermishandeling, zo’n 120.000 per jaar, snel omlaag te krijgen.
Als de taskforce één ding niet wil zijn, is het de zoveelste overleggroep. Dat zegt Diana Monissen, in het dagelijks leven voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar De Friesland en een van de negen leden van de taskforce. „Het opstellen van allerlei beleidsstukken vinden wij niet belangrijk. We zijn een doenerige taskforce.”
De groep is er gekomen nadat de regering vorig jaar een actieplan tegen kindermishandeling naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin werd de komst van een taskforce met ambassadeurs bepleit. Die taskforce heeft drie speerpunten: preventie, seksueel misbruik en multidisciplinaire samenwerking.
Monissen richt zich binnen de groep vooral op het laatste speerpunt. „Er wordt nog te veel langs elkaar heen gewerkt. Ik merk dat men in het veld niet altijd van elkaar afweet. Het protocol kindermishandeling van Jeugdzorg moet bijvoorbeeld aansluiting vinden bij wat de huisarts doet. Dat zal nog een behoorlijke opgave zijn.”
Kunt u er daadwerkelijk voor zorgen dat een kind in een gezin niet meer mishandeld wordt?
„Als je cases doorneemt, zie je allerlei rafelranden in de hulpverlening. Een huisarts weet bijvoorbeeld niet altijd waar hij naartoe moet. Wij kunnen dat soort barrières inzichtelijk maken en doorbraken realiseren, zodat actiepunten ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.”
Wat zijn uw bevoegdheden als u misstanden signaleert?
„Wij hebben geen sanctiemogelijkheden. Maar we hebben wel overtuigingkracht, omdat we mensen met expertise zijn. Door het aanreiken van oplossingen voor knelpunten willen we betrokkenen ervan overtuigen dat er geen reden is voor moedeloosheid. We gaan er ook van uit dat iedereen daar graag aan meewerkt. In het veld is gelukkig geen sfeer van onwil.”
U bent aangesteld voor een periode van vier jaar. Wat is er dan verbeterd?
„Als het aan mij ligt hebben we dan alle 32 acties uitgevoerd zoals die in het actieplan van de Tweede Kamer zijn opgesteld. Dan is er bijvoorbeeld een publiekscampagne gehouden, dan hebben we een goede helpdesk.”
Wat gaat het kind merken?
„Bij al onze acties letten we erop dat er niets in vaagheid blijft hangen; dat er daadwerkelijk dingen van start gaan. Daarmee hopen we het aantal slachtoffers omlaag te krijgen.”