Binnenland

Presentatie Michelingids voer voor speculatie

RIJSWIJK (ANP) – Dat Michelin dit jaar kiest voor een presentatie in Maastricht van de wereldberoemde restaurantgids en de nieuwe sterren niet per mail de wereld instuurt, zegt de culinaire wereld al genoeg. Zou er dan toch eindelijk dat felbegeerde derde driesterrenrestaurant in ons land bij komen? Maandag 26 november komt het verlossende antwoord.

19 November 2012 07:00Gewijzigd op 15 November 2020 00:20

Ieder jaar opnieuw is de tijd naar de komst van de nieuwe Michelingids voor topkoks een zenuwslopende periode. „Verdwijnt mijn ster of hebben we juist de sterren van de hemel gekookt?”, maalt het door het hoofd van de topkoks. Voor de chefs Jonnie Boer van De Librije en Sergio Herman van Oud Sluis is het ook spannend. Zij hebben weliswaar het maximale aantal sterren, maar kunnen een ster verliezen.

Vorig jaar verklaarde hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin in de media dat Nederland wel klaar is voor een derde driesterrenrestaurant, maar wanneer die valt, wilde hij niet zeggen. Het schort nog aan continuïteit in veel keukens, stelde Loens. Op dat gebied kan de Nederlandse keuken nog wel beter worden, vindt hij.

In de wereld van de sterrenkeukens doen veel namen de ronde. Hans van Wolde van Beluga in Maastricht wordt al lange tijd genoemd als kandidaat voor een derde ster. De afgelopen jaren was er geen presentatie, maar werden de verschuivingen in de eredivisie via de mail de wereld ingestuurd. „Dat er nu wel een presentatie is en nog wel in Maastricht ook, kan er op duiden dat de derde ster in Maastricht valt”, zegt een ‘sterrenwatcher’.

Michelin ontkent enige relatie tussen de presentatie, locatie en sterrenregen. „Er is bij de Nederlandse horeca al heel lang de behoefte om de nieuwe Michelingids écht te presenteren en die gelegenheid doet zich nu toevallig voor in Maastricht. Dat is de enige reden waarom we dit nu zo doen.”

Naast de naam van Van Wolde zingen er ook namen van buiten Maastricht rond, zoals die van het echtpaarJannisen Claudia Brevet. Hoewel Jannis de meester in de keuken is, worden man en vrouw altijd in één adem genoemd. Zij runnen Inter Scaldis in het Zeeuwse Kruiningen. Menig sterrenwatcher denkt stiekem dat Jannis en zijn vrouw het derde restaurant wordt met drie sterren. Maar ook Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen wordt genoemd.

Lange tijd leden Nederlandse koks aan een minderwaardigheidscomplex omdat de keuken er niet zo groots was als die bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje met hun lange culinaire geschiedenis. Onder aanvoering van Jonnie Boer en Sergio Herman maakte de Nederlandse keuken grote stappen vooruit. Inmiddels heeft Nederland ruim 100 sterren: 84 restaurants met één ster, 16 met twee sterren en twee met drie sterren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer