Economie

Politiek dicteert komende beursweek

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel zal in de komende week voor een belangrijk deel worden bepaald door politieke ontwikkelingen. In de Verenigde Staten zullen de afgelopen vrijdag begonnen onderhandelingen over de dreigende begrotingsafgrond (‘fiscal cliff’) worden voortgezet en dinsdag praten de ministers van Financiën van de eurozone met onder meer het IMF over Griekenland.

19 November 2012 06:58Gewijzigd op 15 November 2020 00:20

De Europese aandelenbeurzen kenden vorige week de slechtste handelsweek sinds eind september vanwege zorgen over de Europese schuldencrisis en de Amerikaanse begrotingscrisis. De AEX-index in Amsterdam opende maandag op 332,05 punten en sloot vrijdag op 319,84 punten, een verlies van 3,7 procent.

Als de Democraten en de Republikeinen in de VS voor het einde van het jaar geen compromis vinden voor de aanpak van de staatsschuld, dan treden brede bezuinigingen ter waarde van 100 miljard dollar in werking. De automatische bezuinigingen maken samen met honderden miljarden dollars aan belastingverhogingen deel uit van de fiscal cliff. Economen voorzien een nieuwe recessie in de Amerikaanse economie als de maatregelen begin volgend jaar allemaal in werking treden.

De betrokken partijen benadrukten vrijdag op zoek te gaan naar een allesomvattende oplossing maar lijken volgens veel deskundigen niet verder te kunnen komen dan een tijdelijke deal, waarmee de begrotingskloof net kan worden omzeild.

Vorig jaar steggelden de Democraten en de Republikeinen over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Uiteindelijk kwam het tot een akkoord, waardoor de Amerikaanse overheid dieper rood kon staan. De verhoging leidde echter tot een afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Standard & Poor’s, die zijn rating verlaagde van de hoogst mogelijke AAA naar AA+.

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds stelde zondag dat er een realistisch plan moet komen om de Griekse schuldenlast te verlichten. Dat betekent volgens haar dat de eurolanden in ieder geval akkoord moeten gaan met een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden die Griekenland bij ze heeft. Vorige week liep een vergadering over het uitkeren van een volgend deel van de noodlening aan Griekenland uit de hand. Het IMF en de eurolanden ruzieden over het tempo waarin Griekenland zijn schuldenlast moet afbouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer