Foppen: overheid liet ons in de steek
HARDERWIJK (ANP) – De overheid heeft het Harderwijkse zalm- en palingbedrijf Foppen in de kou laten staan, nadat salmonella was aangetroffen in gerookte zalm van het bedrijf. Dat zegt directeur Jan Foppen zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
Zijn telefoontjes naar onderzoeksinstituut RIVM en de Voedsel- en Warenautoriteit bleven onbeantwoord. En dat terwijl het bedrijf al snel in de gaten had dat de besmetting bij een bepaalde productielijn in Griekenland vandaan kwam, maar die gegevens werden buiten het officiële onderzoek gehouden. Daardoor duurde de onrust veel te lang en werden ten onrechte maaltijdsalades teruggeroepen, zegt Foppen.
Waar de salmonellabesmetting vandaan is gekomen, wordt waarschijnlijk nooit opgehelderd. „Het kan één vlieg of één mug zijn geweest”, aldus hoofd kwaliteitsbewaking Bertus van Panhuis.
Door de besmette gerookte zalm zijn volgens het RIVM ruim 1000 mensen ziek geworden. Vier mensen zijn eraan overleden. Bij een vijfde onlangs overleden patiënt wordt nog onderzocht of er een relatie is met de salmonellabesmetting.
De productie bij Foppen, die een paar weken helemaal heeft stilgelegen, is weer op gang gekomen. Supermarkten worden weer bevoorraad en er wordt ook weer naar de VS geëxporteerd. De affaire heeft het bedrijf financieel 2 jaar achterop gezet, denkt Foppen, maar „van ophouden is geen sprake”.