Buitenland

Abortusdebat Ierland laait op na dood Indiase vrouw

DUBLIN – In Ierland is het debat over abortus opgelaaid nadat eind vorige maand een Indiase vrouw is gestorven aan complicaties bij haar zwangerschap.

Buitenlandredactie
16 November 2012 10:05Gewijzigd op 15 November 2020 00:18
In Ierland is het debat over abortus opgelaaid nadat eind vorige maand een Indiase vrouw is gestorven aan complicaties bij haar zwangerschap.  Foto EPA
In Ierland is het debat over abortus opgelaaid nadat eind vorige maand een Indiase vrouw is gestorven aan complicaties bij haar zwangerschap. Foto EPA

Savita Halappanavar (31) kwam op 21 oktober met haar man Praveen in het ziekenhuis in Galway. Zij was zeventien weken zwanger, maar de zwangerschap niet goed. Onder meer door infecties als gevolg van vruchtwaterverlies werd gevreesd voor het leven van het ongeboren kind. Inderdaad stierf het kind na enkele dagen.

In de laatste levensfase van het kind hadden de ouders, twee immigranten met de Indiase nationaliteit, meermalen gevraagd om een afbreking van de zwangerschap. Dat werd echter geweigerd.

De motivatie van de medici was, aldus de vader in de Ierse media, dat Ierland een „rooms-katholiek land” is, waar abortus niet gebruikelijk is, en dat het kind bovendien snel als een miskraam zou worden geboren. Dat laatste gebeurde echter niet.

Na de dood van het kind is het operatief verwijderd. Maar snel daarna bleek moeder Savita ernstige bloedvergiftiging te hebben opgelopen. Daaraan is ze op 28 oktober overleden.

Momenteel lopen er –onafhankelijk van elkaar– twee onderzoeken naar het optreden van de medische staf in deze zaak.

Ierland heeft een van de strengste abortuswetten in Europa. Vanuit de rooms-katholieke traditie wordt ook het ongeboren leven zo veel mogelijk beschermd. In de richtlijnen van de Ierse medische raad wordt gesteld dat abortus verboden is, tenzij het leven van de moeder in gevaar is.

Achteraf gezien zou een abortus in dit geval wettelijk dus wel mogelijk zijn geweest, ware het niet dat het medisch personeel de gezondheid van de moeder waarschijnlijk te lang te positief heeft ingeschat. Een van de verwijten in de richting van het ziekenhuis is daarom ook dat te lang is gewacht met het toedienen van antibiotica. Het onderzoek moet duidelijk maken of een abortus de bloedvergiftiging zou hebben kunnen voorkomen.

Deze week gingen duizenden Ieren de straat op om een vrijere abortuswet te eisen. De regering is altijd nog verplicht uitvoering te geven aan de uitslag van een referendum uit 2002, wat abortus na verkrachting mogelijk zou moeten maken. De diverse Ierse regeringen hebben tot nu toe echter nog geen voorstellen gedaan.

Ook vanuit Europa en de Verenigde Naties is er druk op Ierland om de wetgeving te versoepelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer