„China zal assertiever worden”
PEKING (ANP) – De nieuwe leiders van China hebben een land geërfd dat weer een wereldmacht is. De verwachting is dat ze zich in het buitenland assertiever zullen opstellen en op zoek gaan naar economische groei binnen China, dat nu nog erg afhankelijk is van de export.
„Xi Jinping is misschien makkelijker in de omgang dan Hu Jintao, maar China zal zijn eigen belangen natuurlijk blijven verdedigen”, verwacht Frank Pieke, hoogleraar en Chinakenner aan de Universiteit Leiden. De afgelopen tijd sprak China al geregeld met stemverheffing, onder meer in het conflict met Japan over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Pieke verwacht overigens dat China zich assertief, maar niet agressief zal opstellen.
Waar het buitenland ook iets van gaat merken, is de wens om minder afhankelijk te worden van de export. De nieuwe leiders zullen waarschijnlijk meer op zoek gaan naar economische groei binnen China. Daarvoor is het nodig de binnenlandse vraag aan te wakkeren. Dat is iets wat al langere tijd een wens is van Europa en de Verenigde Staten, die relatief weinig uitvoeren naar China, maar veel importeren.
China zal daarom ook meer gaan investeren in wetenschap, innovatie en technologie, denkt Pieke. Zo kan het land zelf meer eigen producten van hoge kwaliteit maken.
De leiders die dit moeten gaan doen zijn voor het grootste deel nieuw in het Staand Comité van het Politburo, het dagelijks bestuur van het land. Xi Jinping, de nieuwe secretaris-generaal van de Communistische Partij van China, had al zitting. Dat geldt ook voor Li Keqiang, de beoogde nieuwe premier. De andere vijf zijn nieuw.
De leden kunnen grofweg worden gerekend tot twee kampen; dat van voormalig secretaris-generaal Jiang Zemin en Xi Jinping zelf, en dat van de net vertrokken partijleider Hu Jintao. Het ‘kamp Xi’ lijkt de overhand te hebben gekregen. Op basis van hun profiel vermoedt Pieke dat de leden Zhang Gaoli, Zhang Dejiang en Yu Zhengsheng in zijn lijn passen, terwijl Li Keqiang, Liu Yunshan en mogelijk Wang Qishan vooruitgeschoven zijn door Hu.
De hoogleraar denkt overigens dat dit voor het dagelijks bestuur niet veel uitmaakt, omdat de consensus in de top vrij groot is. Wel hebben de politici uit het Hu-kamp wat meer interesse in het evenredig verdelen van de welvaart. „Zij hebben waarschijnlijk wat meer oog voor de gewone man en de armen”, aldus Pieke. Dit terwijl Xi en de zijnen mogelijk wat meer „gokken op de winnaars” en meer de grote bedrijven en industrie zullen steunen.