Rapport bepleit andere aanpak verzakte huizen Dordrecht
De Dordtse Belangenvereniging Funderingsproblematiek (BVFP) wil een nieuw gemeentelijk projectbureau met een deskundig managementteam dat de slepende funderingsproblematiek in Dordrecht aanpakt. De BVFP neemt de dienst Stadswerken niet langer serieus.
Dat staat in het rapport ’Dordrecht draineert en traineert’ dat de BVFP maandag heeft aangeboden aan burgemeester Bandell van de stad in Zuid–Holland. De BVFP ligt al jaren met de gemeente overhoop over de aanpak en het herstel van verzakte woningen. De belangenvereniging zegt in het rapport dat de ambtelijke organisatie grondig moet worden doorgelicht.
Ook medewerkers van VROM trokken de conclusie dat de Dordtse aanpak van funderingsherstel anders moet. Inmiddels zijn zeker 3200 woningen in Dordrecht onderzocht – bedrijfspanden en sociale woningbouw niet meegerekend. De schade aan woningen door een te lage grondwaterstand bedraagt nu ongeveer 100 miljoen euro, zei ir. A. Van Wensen van de BVFP.
Een woordvoerder van de gemeente zei maandag nog niet van het rapport op de hoogte te zijn. Dordrecht heeft eerder gezegd dat huiseigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun woning. De belangenvereniging stelt Dordrecht wel degelijk aansprakelijk voor de verrottingen en verzakkingen aan huizen.
Ook onderzoeksbureau Wareco adviseerde de gemeente in de jaren negentig in tientallen rapporten dringend om bijvoorbeeld bij drainage eerst een funderingsonderzoek te doen. Van Wensen: „Maar ze doen niks met de adviezen. Op veel plekken staat de drainage nu te laag of juist te hoog afgesteld. Hierdoor zijn veel huizen nu helemaal droog komen te staan. Als de ambtenaren op het stadskantoor tijdig hadden ingegrepen, hadden de problemen voor 99 procent voorkomen kunnen worden."
Afgelopen zomer richtte de BVFP zich nog in een wanhopige brief tot kroonprins Willem–Alexander, de voorzitter van het Comité Integraal Waterbeheer. Hij riep Dordrecht vorig jaar op om bewoners van de verzakte huizen financieel tegemoet te komen. Op de brief aan Willem–Alexander heeft de vereniging „zelfs nog geen ontvangstbevestiging" ontvangen.