Rapport: klimaatrisico’s niet goed afgedekt
RIJSWIJK (ANP) – Nederland is mogelijk niet goed voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Risico’s voor onder meer de volksgezondheid, natuur en energievoorziening zijn niet goed afgedekt. Het Rijk heeft daarin geen of beperkt beleid. Ook ontbreekt de coördinatie. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.
Het Deltaprogramma beschermt ons land wel tegen het gevaar van overstromingen, maar er zijn dus nog meer risico’s. Tijdige maatregelen zijn nodig om die te verkleinen en om hoge kosten in de toekomst te voorkomen, stelt de Rekenkamer.
De effecten van klimaatverandering op de gezondheid, energie- en transportnetwerken en op recreatie en toerisme zijn nog niet goed onderzocht. Het beleid van de afgelopen kabinetten richtte zich vooral op risico’s die met water te maken hebben, zoals overstromingen. Het beleid dat er nu is, vertoont weinig samenhang, zo staat in het rapport.
De afgelopen 100 jaar steeg de gemiddelde temperatuur in Nederland met 1,7 graden Celsius, en die stijging zet naar verwachting door. Dat kan hogere of juist lagere waterstanden in rivieren veroorzaken. Het weer kan extremer worden (meer regen of juist erge droogte) en er kunnen nieuwe ziektes opduiken. Dat heeft gevolgen voor mensen, dieren en planten, schetst de Rekenkamer.
De kosten van de klimaatveranderingen kunnen flink oplopen, berekent de Rekenkamer.