Economie

Belastingopbrengst daalt in zwakke eurolanden

RIJSWIJK (ANP) – De zwakkere eurolanden krijgen steeds minder belasting binnen. Het percentage belastinginkomen ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) daalde de laatste jaren, blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

12 November 2012 19:27Gewijzigd op 15 November 2020 00:13

Het gaat concreet om Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje, ook wel de GIIPS-landen genoemd. Deze landen hebben de afgelopen jaren door een relatief hoge staatsschuld of een groot begrotingstekort het vertrouwen van de financiële markten verspeeld.

Om het vertrouwen terug te winnen moeten deze landen hun overheidsfinanciën op orde zien te krijgen. Dat kan onder meer door de belastinginkomsten te verhogen. Dat lijkt de laatste twee jaar heel mondjesmaat te lukken, maar over een tijdspanne van 5 jaar gemeten slagen de landen er niet in. In die periode namen de belastinginkomsten van de zwakkere eurolanden, afgezet tegen de omvang van hun eigen economie, af.

Zo zag Spanje het percentage tussen 2007 en 2011 het sterkst dalen met liefst 5,7 procentpunt ten opzichte van het bbp (het totaal van alle in een land geproduceerde goederen en diensten in een jaar), namelijk van 37,3 naar 31,6 procent. En ook de daling van Ierland, Griekenland en Portugal (respectievelijk 2,7 procentpunt, 1,3 procentpunt en 1,2 procentpunt) is behoorlijk. Italië deed het beter, al daalde ook hier het percentage met 0,3 procentpunt in 5 jaar tijd. Ter vergelijking: het aandeel in Nederland veranderde niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer