Binnenland

Onderwereldproces Passage nu echt bijna passé

AMSTERDAM (ANP) – Plotseling opkomende ontwikkelingen daargelaten is het grote liquidatieproces Passage nu echt bijna afgerond. Maandag voerden de verdachten in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp het zogeheten ‘laatste woord’, waarmee strafzaken gewoonlijk worden afgesloten. Nu is het wachten op de uitspraak van de rechtbank, die heel misschien eind januari wordt gedaan, zo liet de rechtbank doorschemeren. Tegen die tijd is het op de kop af 4 jaar geleden dat Passage begon.

12 November 2012 14:42Gewijzigd op 15 November 2020 00:13
Verdachten Passageproces.  Foto ANP
Verdachten Passageproces. Foto ANP

Daarmee heeft het strafproces ongeveer 3 jaar langer geduurd dan oorspronkelijk was voorzien. Passage gaat over afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld en voorbereidingen voor dergelijke liquidaties. Er staan 11 verdachten terecht; 10 mannen en een vrouw. Onder hen zijn Jesse R., Dino Soerel en Ali A. Tegen zes verdachten heeft het OM in mei een levenslange gevangenisstraf geëist.

Kroongetuige Peter la S., op wiens verklaringen het Openbaar Ministerie (OM) de zaak grotendeels heeft gebouwd, is zelf ook verdachte van moord. Deze kroongetuige veroorzaakte veel vertraging en opschudding, onder meer door met verklaringen over Willem Holleeder als opdrachtgever van huurmoorden op de proppen te komen. Holleeder is in Passage niet als verdachte aangemerkt. Verder dreigde La S. een bom onder het proces te leggen door te beweren dat justitie hem onder druk heeft gezet. Hij was vaker ontevreden over de afspraken die hij met justitie heeft gemaakt over zijn getuigenbescherming.

Er worden in de extra beveiligde rechtszaal vijf liquidaties uit 1993 behandeld, op onder anderen sportschoolhouder Tonny van Maurik (Amsterdam) en Henie Shamel en Anne de Witte (Antwerpen). De moorden op Cor van Hout (2003), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) maken ook deel uit van Passage. Verder zijn er niet-uitgevoerde liquidaties op onder anderen August Adjoeba (die in 2008 alsnog werd vermoord), Atilla Önder en Leen Bosnie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer