Eerste glossy Zondag uitgereikt
APELDOORN – Laat mensen nadenken over de Heidelbergse Catechismus en algauw komen er heftige gevoelens naar boven, aldus Coen Verboom van uitgeverij Kok. „Herinneringen aan een bekrompen jeugd, of juist nog altijd steun en troost.” Alweer een nieuwe glossy, ”Zondag”, staat er vol mee.
Het eerste exemplaar van de ”glossy over geloof en zin” werd vrijdag door Verboom in een sfeervolle Koningin Wilhelminazaal van Paleis Het Loo uitgereikt aan initiatiefnemer prof. dr. H. J. Selderhuis, directeur van Refo500. Het paleis was gastheer vanwege contacten met de koepelorganisatie rond de herdenking van de Reformatie over een aanstaande tentoonstelling over Oranje en religie.
De glossy legt verbanden tussen de 52 zondagen van de catechismus en concrete levensverhalen van heel verschillende mensen, aldus Verboom. Aan het woord komen onder anderen schrijfster Franca Treur en zanger Stef Bos, maar ook SGP-voorman Van der Staaij en publicist Bart-Jan Spruyt.
Godsdienstsocioloog Hijme Stoffels schetste in een luchtige bijdrage een voor veel aanwezigen herkenbaar beeld van zijn jeugd en hoe de catechismus daarin een rol speelde. „’s Middags trok mijn vader zich terug voor een dutje en vermaakte ik me op mijn kamer, in de hoop dat ze me toch een keer zouden vergeten. Tot het gevreesde moment kwam: jas aan, we gaan naar de kerk, je moet niet; je mag. Ik doodde de tijd met rekensommen op het bord: Psalm 119 gedeeld door 3.”
Maar toen veranderde er iets. „Ik herinner me nog goed dat mijn vader met een grote bruine doos binnen kwam: onze eerste tv. Het trojaanse paard was binnengehaald en met de kerken van mijn jeugd liep het niet goed af. Op de plek waar ik nog gereformeerd leerde figuurzagen staat nu een theater.”
Zijn catechese kreeg hij niet meer uit de Heidelberger, zo vertelde Stoffels, maar uit een nieuwe methode van onder anderen H. M. Kuitert. „Die kocht intussen symbolisch een ijsje op zondag, en trok daarmee een heel bouwwerk van gereformeerde zeden en gewoonten uit zijn voegen. De zondagsinvulling veranderde en de catechismusdienst trok zich terug in kleine gereformeerde enclaves.”
Prof. Selderhuis plaatste tegenover de schets van Stoffels een ander beeld. „Ik stond ’s middags op het voetbalveld en wist dat er intussen ook gepreekt werd. Dat was toch beter, ging ik beseffen.” De hoogleraar uit Apeldoorn herkende de schets van de neergaande lijn van Stoffels echter wel. „Maar wat heeft het ons opgeleverd dat we nu niet meer verplicht in die middagdienst zitten? Moeten we nu niet verplicht naar het tv-programma Boer zoekt Vrouw kijken, omdat we er anders maandagochtend niet over kunnen meepraten?”