Tot 4 jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack
BREDA (ANP) – Tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk zijn vrijdag celstraffen tot 4 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn ze schuldig aan leidinggeven aan brandstichting en overtreding van de vergunningvoorschriften bij het bedrijf dat op 5 januari 2011 werd verwoest door een grote brand.
Directeur Gerard Spiering hoorde de hoogste straf eisen. Voor veiligheidscoördinator Hans de K. vroeg de officier van justitie 3 jaar celstraf, voor productieleider Ralph O. 2 jaar. Het Openbaar Ministerie vroeg bovendien om een beroepsverbod van 5 jaar voor het drietal en kondigde een procedure aan tegen de directeur om de criminele winst terug te vorderen.
Tegen het failliet verklaarde bedrijf werd een boete van 1 miljoen euro geëist.
Officier van justitie Ingeborg Koopmans gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen een productiemedewerker een bevroren membraanpomp ontdooide met een gasbrander. Xyleenresten in een lekbak vatten toen vlam. Het bedrijf, de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider zijn schuldig vanwege een ‘falende veiligheidscultuur’. Omdat de vergunning niet werd nageleefd, werd een brandgevaarlijke situatie gecreëerd en bewust risico genomen, legde ze uit. De brand had op elk willekeurig ander moment kunnen ontstaan. „De vraag was niet of het bedrijf zou afbranden, maar wanneer.”
Met beelden van onder meer bewakingscamera’s op het industrieterrein toonde het OM hoe snel de vloeistofbrand zich ontwikkelde. Bij aankomst van de brandweer stond het hele bedrijf al in lichterlaaie.
Koopmans zegt dat de vergunning werd overtreden omdat de membraanpomp op het middenterrein stond en met het licht ontvlambare xyleen werd schoongemaakt. Bovendien stonden er buiten op het terrein in strijd met de vergunning honderden plastic containers met gevaarlijke stoffen. Het bedrijf heeft onvoldoende maatregelen getroffen om het ongeval te voorkomen of te beperken, betoogde ze. „Chemie-Pack was het kruitvat. De gasbrander het lont.”
Bij Chemie-Pack werden volgens het OM welbewust risico’s genomen om kosten te besparen. Het toezicht werd welbewust misleid. De leiding wist dat en de werknemers voerden alleen uit, aldus de uitleg van de aanklager. „Risico’s werden schromelijk onderschat.”
Volgende week komt de verdediging aan de beurt. De uitspraak staat gepland op 21 december.