Schoolsparen
„En dan heet ik u allen ook namens de directie hartelijk welkom. Zoals de voorzitter reeds in zijn openingswoord heeft opgemerkt zijn ook wij heel blij dat zovelen aan onze oproep gehoor hebben gegeven. Excuses nog dat we pas wat later konden beginnen, maar dat kwam doordat we op het laatst nog veel stoelen moesten bijzetten.
De voorzitter gaf al aan waarom we bij elkaar zijn. Waar met name de laatste jaren voor is gevreesd, is dan nu werkelijkheid geworden. Bijna drie jaar na de start van het kabinet-Rutte II gaan wij als school fors minder geld uit Den Haag krijgen. De inspectie heeft geconstateerd dat we geen invulling geven of gaan geven aan de in de lente van 2014 aangescherpte kerndoelen betreffende de homovoorlichting. Alleen de seculiere variant is nog maar toegestaan, en –zoals al gezegd– daar kunnen en mogen wij op grond van Gods Woord niet in meegaan.
We zijn hier niet bij elkaar om dat te doordenken, maar om samen te kijken naar de toekomst van onze school. En dan met name de financiën. U weet dat we rond de 600 leerlingen hebben. Tot en met dit cursusjaar krijgen we van de overheid 4000 euro per leerling per jaar. Daar moeten we alles van betalen, dus ook de salarissen. Nu we tot 50 procent gekort gaan worden, leert een snelle rekensom dat we ongeveer 1.200.000 euro minder uitgekeerd gaan krijgen. Let wel, elk jaar!
Al jaren krijgen we naast het overheidsgeld ook financiële middelen van de kerken waarvan de leerlingen (grotendeels) op onze school zitten. Sommige kerkenraden keren ieder jaar een vast bedrag uit, andere houden een aantal keren per jaar een collecte. Van de opbrengst van een en ander konden wij dingen doen die niet vergoed werden, zoals de aanschaf van Bijbeltjes bij het afscheid van de groepen 8.
Als bestuur hebben we in de afgelopen maanden intensief overleg gepleegd met deze kerkenraden én met het personeel. Beide hebben forse toezeggingen gedaan, waar ik straks nog op terugkom. Maar eerst wil ik mij nu tot u als ouders wenden. Want dit zal onomkeerbaar voor elk gezin grote gevolgen gaan krijgen. En dat terwijl de financiële crisis almaar voortwoekert. Daarom zijn we als directie zo blij met alle andere belangstellenden. Ook veel grootouders geven blijk van hun medeleven.
Een van deze grootouders kwam vooraf nog even naar mij toe. Weet u wat hij zei? „Meester, al na de verkiezingen van 2012 ben ik actief begonnen geld voor de school apart te leggen. Schoolsparen, maar dan met een heel ander doel.””