Economie

Duizenden werknemers vrijwillig weg bij ABN Amro

Bij ABN Amro maken in totaal 6673 medewerkers gebruik van de aangeboden vertrekregeling. De regeling is een uitvloeisel van de reorganisatie die in februari vorig jaar werd aangekondigd. Daardoor komen in Nederland binnen drie jaar 6250 voltijdfuncties bij ABN Amro te vervallen.

ANP
16 January 2002 16:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Vooral vrouwelijke parttimers hebben zich voor vrijwillig vertrek aangemeld. „Jammer genoeg”, aldus bestuursvoorzitter F. Deckers van Business Unit Nederland van ABN Amro woensdag tijdens een persconferentie. „Jongere werknemers blijven massaal. Zij hebben blijkbaar vertrouwen in de toekomst van de bank.”

Van de 6673 werknemers komen er 1078 in aanmerking voor de ouderenregeling, de overigen ontvangen een vertrekpremie. Het aantal van 6673 mensen komt overeen met ruim 5000 fulltime banen. „Samen met natuurlijk verloop komt dat eind 2003 dicht in de buurt van de te reduceren 6250 voltijdbanen”, zei Deckers.

„Het verbaast me niet dat veel mensen gebruikmaken van de mogelijkheid tegen de geboden condities te vertrekken, het onderstreept de kwaliteit van de aangeboden regeling.” Gedwongen ontslagen zijn door een sociaal statuut uitgesloten.

ABN Amro heeft 220 miljoen euro uitgetrokken voor „herpositionering” van de Business Unit Nederland. Of de daadwerkelijke kosten hiermee overeenkomen, wilde Deckers nog niet zeggen. De totale „herstructureringsvoorziening” van de groep bedraagt 900 miljoen euro.

De herstructurering is ingegeven door tegenvallende financiële resultaten. Volgens ABN Amro zal de ingreep vanaf 2004 leiden tot een jaarlijkse netto kostenbesparing van circa 400 miljoen euro. Bij ABN Amro werken in Nederland 33.000 mensen.

De Unie, de grootste vakbond bij de banken, plaatst kanttekeningen bij het massale vrijwillige vertrek. „Deze leegloop leidt tot weglekken van kennis en een hogere werkdruk bij de overgebleven medewerkers”, aldus bestuurder D. Leeman. „Bovendien toont het massale vertrek aan hoe groot de onrust bij het personeel is over de toekomst van de bank.”

Bestuurder H. Gorter van FNV Bondgenoten is daarentegen opgelucht door het grote aantal medewerkers dat vrijwillig vertrekt. „Op meer dan 3000 mensen had niemand gerekend. Dit betekent dat veel minder medewerkers moeten worden herplaatst.” Bezorgheid is er nog wel over de grote geografische verschillen die mogelijk optreden. „Als iemands functie in Zuid-Limburg komt te vervallen, bestaat de kans dat die persoon voor een passende baan bij ABN Amro een flink stuk moet verhuizen. Maar we hebben gelukkig een paar jaar de tijd om deze problemen op te lossen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer