„Geen transactietaks bij schade voor sector”
DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe kabinet is voorstander van een belasting op financiële transacties, maar de financiële sector en met name de pensioenfondsen mogen geen schade ondervinden van die transactietaks. Dat zei de nieuwe minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, woensdag in zijn eerste debat met de Tweede Kamer.
De PvdA-minister gaf onmiddellijk toe dat invoering van de transactietaks onder de Nederlandse voorwaarden een „politieke en intellectuele uitdaging van jewelste” wordt. Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA heeft besloten om zich aan te sluiten bij een kopgroep van EU-landen die stappen wil zetten naar de transactietaks.
De twee andere eisen die het kabinet aan een transactietaks stelt, zijn dat er geen disproportionele samenloop mag zijn met de huidige bankenbelasting en de inkomsten naar de lidstaten gaan en niet naar Brussel.
Dijsselbloem zei ook dat hij net als zijn voorganger, CDA-minister Jan Kees de Jager, bikkelhard zal zijn over voorstellen om de EU-begroting te verhogen. Hij zal met andere landen optrekken om de plannen om de EU-begroting voor volgend jaar met bijna 7 procent te verhogen, tegen te houden. Medestanders zijn nodig omdat geen enkel EU-land een verhoging voor volgend jaar kan tegenhouden. Unanimiteit in de besluitvorming is wel nodig bij de nieuwe meerjarenbegroting van de EU.
Ook over Griekenland wil Dijsselbloem het beleid van De Jager volgen: dat moet ook hard en vasthoudend zijn ten opzichte van de Grieken, die de plannen voor hervormingen en bezuinigingen ook echt moeten gaan invoeren. Op onderdelen had Europa de afgelopen jaren nog wel harder mogen zijn tegen de Grieken, zei Dijsselbloem.
Het nieuwe kabinet is voorstander van een stapsgewijze totstandkoming van een Europese bankenunie, zei Dijsselbloem ook. Zo mogelijk in een straf tempo, voegde hij er aan toe.