Tanja Nijmeijer strijdt al jaren voor de FARC
RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is maandagavond op Cuba aangekomen. Ze maakt deel uit van de onderhandelingsdelegatie die namens de FARC praat met de Colombiaanse regering over beëindiging van het conflict dat al bijna 50 jaar speelt en waarbij vele duizenden doden zijn gevallen.
Tanja Nijmeijer sloot zich rond 2003 aan bij de FARC (Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia). Ze is in de FARC bekend als Eillen. Ze komt oorspronkelijk uit het Twentse Denekamp en is inmiddels 34 jaar.
Nijmeijer verblijft al ruim 10 jaar in de jungle van Colombia als lid van de guerillabeweging. Volgens haar oom heeft de familie Tanja al die tijd niet gezien.
Wel had moeder Hannie in 2005 een ontmoeting met haar dochter in de jungle. Aan die ontmoeting, waarvan ook amateurfilmbeelden zijn, werd toen geen ruchtbaarheid gegeven. Twee jaar later werd het kamp van de FARC aangevallen door het Colombiaanse leger. Tanja wist te ontkomen maar de militairen vonden een kritisch dagboek van haar dat in de publiciteit kwam. Pas toen werd publiekelijk bekend dat de Nederlandse meestrijdt met de FARC.
Nijmeijer wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme en staat op de opsporingslijst van Interpol. Volgens justitie in Colombia lopen er twee arrestatiebevelen tegen Nijmeijer. Een vanwege rebellie tegen de Colombiaanse staat en een vanwege een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Dat land zou haar verdenken van het neerschieten van een vliegtuigje met onder anderen drie Amerikanen aan boord, die vervolgens 5 jaar gevangen zijn gehouden door de FARC. In het kader van de vredesonderhandelingen werden de arrestatiebevelen tegen haar onlangs opgeschort.
De FARC begon in 1964 als ultralinkse guerrillabeweging van boeren die zich in de loop der jaren gingen bezighouden met drugshandel en ontvoeringen en is de oudste en grootste guerrillabeweging van Colombia. Ze werd in 1964 opgericht. Geïnspireerd door het communisme wilden de opstandelingen de regering omverwerpen en een marxistische staat vestigen. Het laatste decennium heeft de beweging aan kracht ingeboet. Sinds 2001 is de FARC gehalveerd tot circa 8000 strijders.