„Dag vrij bij herdenking Reformatie in Duitsland”
TIMMENDORFER STRAND – Hervormingsdag 2017 moet in Duitsland een officiële feestdag zijn. Daarvoor heeft raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Nikolaus Schneider, zondag gepleit bij de opening van de synode van de EKD.
De synode ging zondag van start in het Noord-Duitse Timmendorfer Strand. De zitting werd geopend met een kerkdienst in de dom van het nabijgelegen Lübeck.
Hoofdthema van de synode is de herdenking van de Reformatie in 2017. De herdenking moet „een groot, vrolijk, geloofversterkend en oecumenisch jaar” worden, stelde synodevoorzitter Katrin Göring-Eckardt in haar openingsrede. De EKD wil dat de Reformatieherdenking de Bijbel breed onder de aandacht brengt bij jong en oud.
Sinds het Lutherdecennium in 2008 begon, is er al veel op de rails gezet, zo zei de synodepreses. Het themajaar ”Reformatie en tolerantie 2013” moet gelegenheid bieden om „enerzijds met zelfkritiek terug te blikken op onze geschiedenis, anderzijds onze actie tegen het mensvijandelijk wegzetten van groepen in de samenleving voort te zetten”, zo zei Göring-Eckardt. Zij liet zich positief uit over de actie van de punkband Pussy Riot, die eerder dit jaar voor veel opschudding zorgde met een protestoptreden voor het altaar in een Moskouse kerk.
De EKD moet over de kerkmuren kijken rond de herdenking van de Reformatie, stelde bisschop Gerhard Ulrich tijdens de openingskerkdienst in Lübeck. „Het Bijbelse Woord is groter dan alle belijdenisgeschriften. Het is ons gezamenlijk toevertrouwd. Daar moeten wij alles doen om hinderlijke grenzen te overschrijden.”
Kennis over God en godsdienst is ver weg in veel deelstaten in het voormalige Oost-Duitsland en in veel stadswijken van grote steden in het westen van het land, zo zei raadsvoorzitter Nikolaus Schneider. Mensen zijn vooral met hun „eigen experiment” bezig en bezinnen zich niet op de vraag of er een god is. Ondanks dat moet de kerk de vragen over God levendig houden en eerlijk onder ogen zien, vindt Schneider. „De Godscrisis is ook een crisis van het beeld dat mensen van God hebben. Een kerk die zich te weinig gelegen laat liggen aan God overtuigt de ziel van zinzoekende mensen niet.”
De EKD moet daarom het gesprek (blijven) aangaan in en met de maatschappij. Het debat over het besnijden van kinderen in Duitsland onderstreept dat opnieuw, zo zei Schneider.
In aanloop naar de synode stond de Union Evangelischer Kirchen (UEK) vrijdag stil bij ”450 jaar Heidelberger Catechismus”. De herdenking daarvan biedt de kerk de kans om de Reformatie duurzaam en voor de toekomst geschikt te maken, zo klonk het tijdens de UEK-bijeenkomst.
In de aanloop naar de synode vonden verschillende verkiezingen plaats.