Duitse politici bezorgd over ”Mein Kampf”
MÜNCHEN – Op 31 december 2015 verlopen de auteursrechten op Adolf Hitlers ”Mein Kampf”. Omdat iedereen dan het boek mag publiceren beraadt de politiek in Duitsland zich.
Politici in Duitsland maken zich nu al zorgen over wat er na 1 januari 2016 met Hitlers werk gaat gebeuren. Het is dan zeventig jaar geleden dat Hitler stierf en dan komt automatisch het werk vrij. Gaan neonazi’s en antisemieten het boek uitgeven? Gaat het werk in de kortste tijd de bestsellerlijsten aanvoeren?
In de Duitse deelstaat Beieren, die op dit moment de auteursrechten bezit, wil men ”Mein Kampf” met kanttekeningen voor scholen uitbrengen. De gedachte is dat een dergelijke editie de nieuwsgierigheid in 2016 wegneemt.
De Beierse Vereniging van Onderwijzers en Onderwijzeressen ziet weinig in het idee van minister van Cultuur Ludwig Spaenle (CSU). Voorzitter Klaus Wenzel benadrukte deze week in het weekblad Jüdische Allgemeine dat de verwerking van de naziperiode door het lezen van een speciale editie van Hitlers propagandawerk er niet beter op wordt. „De interesse voor het extreem rechtse gedachtegoed zal er eerder door toenemen.”
Ook Charlotte Knobloch, de vroegere voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, ziet de verspreiding van een becommentarieerde, volledige versie van ”Mein Kampf” niet zitten, verklaarde ze tegenover het dagblad TAZ. Ze liet weten geen probleem te hebben met „de publicatie van bepaalde passages als die worden voorzien van wetenschappelijk commentaar.”
Klaus Peukert, een van de voormannen van de Piratenpartij, is dezelfde mening toegedaan. Zijn partij kwam in het nieuws omdat partijlid Carsten Schultz op een partijbijeenkomst vorige week voorstelde het boek verplicht te stellen op school. Eerder zorgde Schultz voor de nodige opschudding toen hij het idee lanceerde om ontkenning van de Holocaust niet langer strafbaar te stellen. De partijtop distantieert zich van Schultz’ uitspraken en overweegt hem te royeren, maar blijkbaar leeft de gedachte toch binnen de partij.
In Israël is geen enkel begrip voor welke publicatieplannen van ”Mein Kampf” ook. Toen Knobloch in september Israël bezocht en het plan ter sprake bracht, wees men de gedachte resoluut van de hand.