Zuid-Amerika voedselgigant in spe
PUNTA DEL ESTE (IPS) —Het zuiden van Latijns-Amerika kan uitgroeien tot een van de grootste voedselleveranciers ter wereld, zeggen experts. Daarvoor is wel technologische vernieuwing nodig.
Dat bleek tijdens een meerdaagse landbouwconferentie die deze week in het Uruguyaanse Punta del Este werd gehouden.
Het laatste decennium zijn er meer dan een miljard mensen bijgekomen op aarde, met een grotere vraag naar voedsel en energie als gevolg. „Dat biedt zeer mooie perspectieven voor de Amerikaanse Zuidkegel”, zegt Emilio Ruz van Procisur. „Door de groeiende voedselvraag zal landbouw er voor het eerst een eerstelijnsactiviteit zijn. Vroeger was dit het ondergeschoven kind van de economie.”
De zogeheten Cono Sur of Zuidkegel is een andere naam voor zuidelijk Zuid-Amerika, een gebied dat Argentinië, Chili, Paraguay, Uruguay en een deel van Brazilië omvat. Procisur is een coöperatief programma voor landbouwontwikkeling in deze regio.
Europa heeft geen landbouwgebieden meer over en ook Azië zit aan zijn grens. „Dus blijven een deel van Afrika ten zuiden van de Sahara en de Zuidkegel van Amerika over, beide met een belangrijk potentieel”, zegt Ruz. „De Zuidkegel beschikt nog over gebieden waarin het zijn landbouw kan uitbreiden of met een intensivering van een duurzamer bodemgebruik kan beginnen.” Ruz pleit voor een overgang naar een precisielandbouw, die gebruikmaakt van moderne machines, opslag en logistiek.