Binnenland

Digitale thuistherapie chronisch zieken bespaart kosten

Met behulp van digitale technieken zullen chronisch zieken in de toekomst veel meer dan nu hun therapie thuis kunnen doen. Twente Medical Systems (TMS) heeft een electronisch kastje ontwikkeld dat metingen verricht van allerlei vitale lichaamsfuncties.

ANP
19 September 2003 15:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Als de thuistherapie met hulp van de digitale snelweg op grote schaal aftrek vindt, kan er volgens directeur J. Peuscher veel geld worden bespaard in de collectieve zorgsector. „In het buitenland zijn al diverse proeven gaande met thuistherapieën en dat levert een fikse besparing op in de collectieve zorgkosten", constateert Peuscher.

„Chronisch zieken, zoals zwaar verslaafde rokers met longproblemen, hoeven niet meer in het ziekenhuis opgenomen te worden, maar kunnen thuis hun therapie doen. Over drie jaar zal dat op grotere schaal in Nederland gaan plaatsvinden. Op termijn zouden circa 500.000 rokers met longproblemen thuis hun ECG kunnen draaien."

Momenteel lopen acht zwangere vrouwen in Twente rond met de zogeheten Mobi, een klein kastje dat via electroden op de buik is bevestigd. Een zendertje in het kastje verstuurt gegevens over de ademhaling en hartfrequentie van de baby aan de behandelend gynaecoloog in het Medisch Spectrum Twente.

De Mobi is voor allerlei doelgroepen beschikbaar: chronisch zieken, maar ook voor zwangere vrouwen, patiënten met hersenbloedingen en bijvoorbeeld mensen met overgewicht. „We kunnen allerlei bio–activiteit in het lichaam met dat kastje meten.€

De TMS en het Medisch Spectrum Twente participeren in vier internationale proefprojecten in Nederland, Duitsland, Spanje en Zweden. In de Verenigde Staten zijn al 400 Mobi’s afgezet voor slaapanalyses. In Nederland loopt de digitale techniek gekoppeld aan thuistherapie nog niet zo’n vlucht.

„De zorgverzekeraars willen deze methode nog niet vergoeden’, aldus Peuscher. De digitale infrastructuur is kostbaar: er moet bij de patiënt en de ontvanger hardware worden geïnstalleerd waarmee data wordt uitgewisseld. „Op lange termijn verdient die investering zich terug, omdat er minder gebruik wordt gemaakt van bedden en apparatuur in ziekenhuizen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer