Ram Babu (TWR): Afghaanse christen leidt eenzaam leven
BARNEVELD – Moslims in Afghanistan die over enkele maanden het Evangelie via middengolf op de radio willen beluisteren, staan aan grote gevaren bloot. Dat zegt Ram Babu, directeur Zuid-Azië van Trans World Radio (TWR).
Openlijk uitkomen voor het christelijk geloof kan niet, want dat betekent een gewisse dood. Wat overblijft is het in het geheim toerusten van bekeerlingen, aldus Babu, die enkele dagen in Nederland verblijft voor een reeks spreekbeurten.
TWR maakte onlangs bekend dat er binnenkort voor het eerst uitzendingen op de middengolf komen voor grote delen van Afghanistan en Pakistan. De zender zal op een geheime locatie opgesteld worden en vanaf april volgend jaar actief zijn. Pakistan en Afghanistan behoren tot de grootste nog niet met het Evangelie bereikte gebieden ter wereld. In Afghanistan is 99,85 procent van de bevolking moslim, in Pakistan bijna 96 procent.
Voor dergelijke uitzendingen is, internationaal gezien, een belangrijk criterium dat nieuwe zenders bestaande programma’s niet mogen storen. Er wordt niet gekeken naar de inhoud van de programma’s. Intussen maakt Babu geen geheim van de missie van TWR. „Verkondiging van het Evangelie is ons belangrijkste doel. We doen dat vooral aan de hand van een chronologische beschrijving van de verhalen van de Bijbel, van Adam tot Handelingen. Daarbij staat de vraag naar een rechtvaardig God en Christus als de Zoon van God centraal. Christus slaat de brug van de verre God naar de mensen.”
Veel moslims weten niet of ze gered worden na hun dood. „Die vraag speelt ook niet bij hen, omdat gehoorzaamheid het enige is wat van hen gevraagd wordt. Ze kennen wel berouw, maar geloven niet in vergeving en verzoening. De islam is een godsdienst waarbij alles afhangt van een onbekende, van wie je nooit weet of die jou goedgezind is. „Als Allah het wil”, zeggen moslims. Maar wát hij wil, weten ze niet.”
Afghanistan staat op nummer 2 van de ranglijst christenvervolging. Terwijl er 48.000 gebedshuizen in Afghanistan zijn, is er niet één plaats waar het Evangelie wordt verkondigd. In 2010 is het laatste kerkgebouw in het land verwoest.
„Er is zelfs geen sprake van een ondergrondse kerk”, zegt Babu, „want dat zou de gedachte kunnen oproepen van een zelfstandig bestaan. Toch biedt TWR gelegenheid om mensen afzonderlijk te bereiken. Er zijn veel meer Afghanen met een radio dan met televisie. Je kunt in het geheim naar de programma’s luisteren zonder gecontroleerd te worden.”
Babu erkent dat het lastig is om mensen te begeleiden die tot geloof zijn gekomen. Als een Afghaan christen wordt, legt hij als het ware zijn leven af, zo groot is het gevaar. „We hebben wel telefoonnummers in Afghanistan die mensen kunnen bellen voor verdere vragen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Belangrijk aandachtspunt van TWR is om nieuwe gelovigen bij te staan en tot verdere groei te brengen.”
De TWR-directeur is het niet eens met sommige organisaties die stellen dat men ook wel incognito tot Christus kan bidden in een moskee. „We laten aan de gelovigen zelf de beslissing hoe ze christen zijn. Vergeet niet dat er soms om de 20 meter een moskee staat en dat het niet opvalt als je het gebedshuis niet bezoekt. De overgrote meerderheid van moslims in Afghanistan is in naam moslim.”
In Pakistan neemt de christenvervolging elk jaar toe, aldus Babu. „De situatie in Pakistan is weliswaar beter dan die in Afghanistan, maar daarmee is alles wel gezegd. Er zijn 3 miljoen christenen, maar er is geen vrijheid van godsdienst. De situatie wordt zelfs slechter. Of het nu gaat om een anti-islamfilm of de verbranding van een Koran door een meisje met het downsyndroom, in alle gevallen keert de publieke opinie zich tegen christenen.
Hoewel in het laatste geval bekend werd dat de imam schuldig was aan het verbranden van de Koran, moest het gezin van het meisje beschermd worden en werden kerken ook nog nadien in brand gestoken. Er is veel ophef over de 14-jarige Malala Yusafzai, die door de taliban is neergeschoten. Zij is moslim, maar als zij christin zou zijn geweest, zou er nauwelijks sympathie geweest zijn.”
Donderdag 1 november spreekt Babu om 19.30 uur in het Hervormd Centrum te Hardinxveld-Giessendam.