Buitenland

Analyse: Brits debat over abortus zal blijven

LONDEN – De Britse regering houdt de grens voor abortus op 24 weken. Voorstellen tijdens een debat woensdag om die te verlagen naar 20 weken, haalden het niet. Maar het debat hierover zal doorgaan.

31 October 2012 15:55Gewijzigd op 15 November 2020 00:01Leestijd 2 minuten
Foto ANP
Foto ANP

Het debat woensdag was aangevraagd door het Conservatieve parlementslid Nadine Dorries, die al eerder poogde het abortusdebat weer vlot te trekken. Maar zonder resultaat.

De reden waarom Dorries de abortuswet uit 1967 wil aanpassen, is dat de grens van levensvatbaarheid al lang niet meer ligt bij 24 weken. Ze vindt het onacceptabel dat in de ene zaal van een ziekenhuis wordt gewerkt voor het overleven van een vroeggeboren baby van 22 weken, terwijl een deur verder een kind van 24 weken wordt geaborteerd.

Het was duidelijk dat de meerderheid van het parlement niet ten gunste van een wetswijziging was. Ook in de medische sector bestaat geen steun voor het terugbrengen van de grens. In Engeland, Schotland en Wales worden jaarlijks ruim 200.000 abortussen gepleegd.

Een belangrijk argument om de zaak te laten zoals die is, vindt de regering in de statistieken. Daaruit blijkt namelijk dat 91 procent van alle zwangerschapsafbrekingen plaatsvindt voor de dertiende zwangerschapsweek. Het percentage abortussen na de 20e week is slechts 1 procent.

Toch valt niet te verwachten dat het debat daarmee is gesloten. Integendeel, het ligt voor de hand dat hetzelfde onderwerp de komende jaren opnieuw op de agenda zal komen.

Al heel regelmatig is gebleken dat in politieke kringen behoorlijke twijfel bestaat over de vraag of de grens uit 1967 nog actueel is. Door de ontwikkeling van de medische wetenschap zijn de overlevingskansen voor vroeggeboren kinderen veel groter, en dat zou dan pleiten voor het terugbrengen van de grens tot twintig weken. De Conservatieve minister van Gezondheid, Jeremy Hunt, zei onlangs zelfs dat hem de grens van twaalf weken wel redelijk lijkt. Ook premier Cameron andere topfiguren uit de regering hebben in het verleden wel gezegd voor een „bescheiden reductie” van de abortustermijn te zijn.

Regeringen kunnen bestuurlijke wegen blokkeren, zoals ook het nieuwe Nederlandse regeerakkoord stelt dat er „geen aanleiding” is de abortusgrens aan te passen. Maar bestuurders kunnen geen twijfel wegnemen. Ook in Groot-Brittannië zal de discussie daarom blijven bestaan.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer